Гигантски шоколадов коледен дънер направиха във Франция
Гигантски шоколадов коледен дънер направиха във Франция / снимка: morguefile.com

Един тон шоколад, 10 000 яйца, 1000 литра мляко и сметана, 400 кг свежи червени плодове и 250 кг захар отидоха за изработването на гигантски сладкиш във формата на дънер, какъвто по традиция правят за Коледа в някои католически страни.

„Дънерът” с дължина близо 540 метра, бе направен в Евиан, Източна Франция, по проект на учениците от хотелската школа „Савоа-Леман” с помощта на местни сладкари, замразен и изложен в бившите минерални бани на Евиан.

Въпреки студа пред стъклените витрини стотици зяпачи се облизваха лакомо пред огромния сладкиш, пише БГНЕС.

За направата му отидоха няколко седмици, предава АФП, а за подготовката на рецептата учениците са се трудили близо осем месеца. Коледният дънер бе нарязан на хиляди парчета и продаден в полза на асоциацията „Всеки със своя Еверест”, която помага на деца болни от рак. Целта - да се съберат 15 000 евро - бе далеч надмината, обявиха с гордост от казиното на Евиан - инициатор на проекта.