Галаконцерт на лауреатите от конкурса за пианисти – на 13 ноември
Галаконцерт на лауреатите от конкурса за пианисти – на 13 ноември / netinfo

Галаконцертът на лауреатите от Петия конкурс за пианисти "Лист - Барток" е на 13 ноември в Музикалната академия "Панчо Владигеров", съорганизатор с Унгарския културен институт в София, Унгарския културен център в Букурещ, със съдействието на Факултет уметности - Ниш, и Факултет за музичка уметност - Скопие, съобщиха от академията.

Конкурсът е посветен на 125-годишнината от рождението на Бела Барток. Организаторите искат да разширят неговия обхват и са поканили пианисти от музикалните училища и висшите институти от Букурещ, Ниш и Скопие. Така те се надяват да засилят интереса към музиката на двамата гениални унгарски музиканти, поставили - всеки по свой начин - основите на модерните композиционни и пианистични течения.

Участниците са разпределени в три възрастови групи. По регламент са предвидени по три награди и две поощрения във всяка група. Първата награда в първа възрастова група е 150 евро, във втора - 200 евро, в трета - 250 евро. Ще има и предметни награди.

Седемчленно жури ще оценява кандидатите. Председател е доц. Ищван Гуяш (Унгария), членове - проф. Евушка Тръпкова - Елезович (Македония), доц. Виничиу Мореану (Румъния), проф. д-р Атанас Куртев, проф. Йовчо Крушев, д-р Анжела Тошева и Антонина Бонева - директор на дирекция "Музика и танц" в Министерството на културата (България).