/ iStock/Getty Images
Фурмите са удивителен плод, който в много страни се препоръчва за укрепване на здравето и удължаване на живота. Твърди се, че в Китай има дълголетници, чиято основна храна са фурмите.

При всички случаи това е много полезен плод, който диетолозите препоръчват да се консумира вместо различни сладки изделия. Освен това фурмите от древни времена са известни със своите лечебни свойства.

Учените са установили, че ниското съдържание на захар в кръвта често води до усещането за глад. Ако изядете няколко фурми, това чувство ще изчезне.

iStock/Getty Images

Фурмите съдържат 23 вида аминокиселини, които липсват в голяма част от останалите плодове.

Плодът е богат на жизненоважната аминокиселина триптофан, необходима за оптималното функциониране на мозъка и запазване на нормалното психическо състояние, особено в по-късна възраст. Триптофанът забавя стареенето – достатъчно количество от него в храната позволява да се преустанови процесът на стареене на клетките. Благодарение на съдържащия се в тях триптофан, фурмите имат леко успокояващо и сънотворно въздействие.

Сушените плодове съдържат повече витамини от пресните

Друга аминокиселина, съдържаща се във фурмите, е глутаминът, който потиска образуването на стомашни киселини. Селенът пък намалява риска от ракова заболявания, укрепва имунната система и снижава риска от сърдечно-съдови болести.

Благодарение на съчетанието на голямото количество захари (глюкоза и фруктоза), които се усвояват бързо от организма и витамин В5, плодовете на финиковата палма притежават свойството не само бързо да утоляват глада, но и да възстановяват физическата сила, енергия, свежестта на ума и нервите.

iStock/Getty Images

Енергийната стойност на 100 g от ядливата част на плода е 142-274 калории, а на сушените фурми - 340 калории. Плодовете съдържат от 40 до 77,5% сухо вещество. Фурмите са нискокалорични, така че не се колебайте да ги използвате вместо сладкиши и да поддържате нормално тегло.

Учените смятат, че 10 фурми на ден са достатъчни да осигурят дневната норма за човешкия организъм от манган, мед, сяра, половината необходимо количество желязо и една четвърт калция.

Защо фурмите са най-здравословният плод в света?

Съвременната медицина е открила, че фурмите не пренасят никакви опасни за човешкото здраве бактерии, микроби и паразити и са подходящо средство за борба срещу амебата. Съдържащите се в плода вещества могат да унищожат болестотворните бактерии в човешкия организъм.

Благодарение на витамините А и В, фурмите са полезни за укрепване на зрението и мускулатурата. Сушените фурми имат благоприятно въздействие върху мозъка, като увеличават производителността му с 20%.

Нар и фурми за здраво тяло, помагат и при импотентност

Заради високото съдържание на калий, те стимулират сърдечната дейност и могат да послужат като тонизиращо и укрепващо средство, особено след продължително боледуване.

Накратко, фурмите са едновременно плод, храна и лекарство, без които човек може да живее, но все пак е препоръчително да имате под ръка от този изключително полезен плод.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС