/ iStock/Getty Images
Филмовият фестивал "Синелибри" е към края си. Остава още седмица до финала на тазгодишното му издание (31 октомври, неделя). Журито вече взе своето решение и награди най-добрия филм в рамките на кино-литературния фестивал.

Лентата "Събитието", която бе отличена с наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция, получи и голямата награда на "Синелибри". "Събитието" е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно. Той разкрива преживяванията й във връзка с направен аборт през 60-те години във Франция - време, в което абортите са все още незаконни.

През 1963 г. във Франция Ан, умна млада студентка, забременява случайно. Вероятността да завърши обучението си започва да се топи с всеки изминат ден. С приближаването на последните изпити и социалният й живот замира. Осъзнавайки, че коремът й расте с тревожно темпо, Ан е принудена да се изправи срещу срама и болката от аборта, дори ако цената на решението е затвор.

Сценаристи са - Одри Диван и Марсия Романо. В ролите са - Анамария Вартоломей, Луана Байрами, Сандрин Бонер, Луиз Шевилот, Анна Муглалис и др.