Джулиан Асандж е мъжът на годината в коледните ясли в Неапол
Джулиан Асандж е мъжът на годината в коледните ясли в Неапол / снимка: Reuters

Създателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж може и да е сам в затвора в Лондон, но в традиционните неаполитански коледни ясли той си има хубава компания - Исус, Мария и Йосиф.

Статуетката, която представя Асандж с верния му лаптоп, е изработена от Дженаро ди Вирджилио, който всяка година си избира поне един актуален герой и го поставя в сцените, пресъздаващи традиционната история за раждането на Исус в ясла.

"Включих го като закачка, малко да поразвеселя света", заяви 29-годишният Вирджилио, в чието семейство се изработват статуетки за Рождество Христово и декорирани ясли от 1830 г.

През последните десетилетия художници и занаятчии използват неаполитанските ясли, за да представят отличителните знаци на времето.

"До известна степен, Асандж е мъжът на годината", каза Ди Вирджилио, чийто малък магазин е един от многото на тясната неаполитанска улица Виа Сан Грегорио Армено, известна с продажбата на коледни статуетки, ясли и джунджурийки през цялата година.

Има само едно копие на статуетката на Асандж, което струва 130 евро. Вирджилио казва, че ще направи още по поръчка. Има обаче много копия на статуетките на премиера Силвио Берлускони, които италианците могат да сложат в яслата със светото семейство, мъдреците, вола и овцете.

Тази година темата за кризата с боклука в южния италиански град се завръща сред художниците и занаятчиите по улицата, която е едва три метра широка. Мадоната, Св. Йосиф и дори бебето Исус са с маски срещу зловонната миризма на несъбрания боклук в Неапол. "Исках това да бъде провокация към онези, които ни управляват. Не мисля, че е хубаво да слагаш торби с боклук в яслата близо до бебето Исус, но е необходимо", изтъкна Ди Вирджилио. "Трябваше да предадем това послание", каза той.

Миналия месец Европейският съюз обяви, че на Италия могат да бъдат наложени огромни глоби, тъй като не се е съобразила с решение на Европейския съд за хроничната криза с боклука в Неапол, която тази година остави тонове несъбран боклук по улиците на града.

Кризата затихна и по-голямата част от историческия център на града се върна към нормалното положение. Огромни купчини боклук обаче все още са разпръснати по улиците на някои крайни квартали, допълва БТА.

Неаполитанските ясли, датиращи отпреди няколко стотици години и превърнали се във форма на изкуство през бароковия период, традиционно включват и други персонажи освен библейските от светото семейство, тримата мъдреци, домашните животни и овчари. Сред тях има хлебари, ковачи, тъкачи, рибари, а през годините яслите се снабдяват и с миниатюрни преси за маслини и вино, за да се изобрази всекидневния живот.

Преди повече от 10 години, творците от уличката започнаха да разширяват кръга от персонажи и включиха съвременни фигури като футболната суперзвезда Диего Марадона.

Берлускони продължава да бъде гореща тема. Има възстановки на Рождество Христово, в които той гори в Ада като герой на Данте, паднал на колене, молейки жена си да му прости за брачните прегрешения с тийнейджърката и танцьорка от нощен клуб Руби.