/ istock

Готови ли сте да разгадавате загадки и да откриете скритите съкровища на София? "Два хода напред“ е благотворителна инициатива, която комбинира решаването на загадки с лов на скрити локации в София.

На 20 октомври, между 11:00 и 16:00 часа, стартовата линия ще ви очаква на Фермерския пазар, между паметника „Васил Левски", Ботаническата градина и Националната галерия. Сформирайте отбор от 2 до 6 души, или се включете индивидуално – ще бъдете поставени в отбор на случаен принцип.

Всички средства от дарението от 10 лева на човек ще бъдат насочени към проекта „Млад учен", който вдъхновява българските деца от отдалечени региони в страната да се потопят в магията на науката и технологиите.

За последните четири години инициативата достигна до над 3000 деца от 20 училища, помагайки им да влязат в света на STEM дисциплините (наука, технологии, инженерство, математика). 

Организирано е от неправителствената организация VoxTua със съдействието на община Оборище.

Вдъхновението за загадките и каузата идва от желанието на организаторите да помогнат на деца, които нямат необходимите ресурси да развият интересите си, както и да създадат забавен начин за участниците да опознаят града. 

"Със сигурност ни изненада обхвата на нещата, които трябва да се организират. Първоначално смятахме, че измислим ли локациите и загадките сме готови. Но бързо осъзнахме, че това е далеч от истината.Трябваше да подготвим медали, постери, плакати.", сподели Симона Гагарова , една от организаторките на събитието, пред DarikNews.bg. "Със сигурност мога да кажа, че беше голямо начинание."

Най-важните качества за участниците, според Гагарова, са логическото мислене, работата в екип, познаването на София и "разбира се, хъс за победа".

В началото на събитието, всеки отбор ще получи 16 загадки. Стигне ли до 16-ата си локация, отборът ще получи последната загадка, която е тайна до този момент, а на самата 17-та локация ще ги чака и изненадваща задача.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня