Горчивият черен шоколад без изкуствени добавки се смята за най-здравословен, според британски експерти, цитирани от "Дейли мейл".
При избора на черен шоколад трябва да се отдава предпочитание на варианти с високо съдържание на какао, без емулгатори и други изкуствени добавки, отбелязват диетоложките Кейтлин Колучи и Шарлот Фостър.
Продуктите с подобни характеристики е по-вероятно да са богати на желязо, цинк, магнезий и антиоксиданти.
Колучи обяснява, че обикновено високото съдържание на какао (над 70 процента) свидетелства за достатъчно количество флаваноли в продукта.
Това са разнообразни по структура горчиви растителни вещества от подгрупата на флавоноидите, които играят важна роля в защитата на растенията от вредители и в осигуряването на имунитет.
Многобройни изследвания показват, че повишената консумация на флаваноли нормализира кръвното налягане и нивата на холестерола в организма.
Експертите допълват, че високото съдържание на какао е показател и за това, че шоколадът е богат на желязо, цинк, магнезий и фибри.
Цинкът е от съществено значение за дейността на над 300 ензима, които участват в метаболизма, храносмилането и функциите на нервната система.
Магнезият и желязото са полезни за сърдечносъдовата система, а фибрите стимулират стомашно-чревния тракт.
Шарлот Фостър казва, че е също толкова важно да се следи за количеството на изкуствените добавки в шоколада, като например емулгаторите, тъй като те могат да намалят полезните свойства на продукта. Някои изследвания върху животни са установили, че емулгаторите могат да предизвикат възпаление в организма, влияейки на баланса на чревните микроби.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
При избора на черен шоколад трябва да се отдава предпочитание на варианти с високо съдържание на какао, без емулгатори и други изкуствени добавки, отбелязват диетоложките Кейтлин Колучи и Шарлот Фостър.
Продуктите с подобни характеристики е по-вероятно да са богати на желязо, цинк, магнезий и антиоксиданти.
Колучи обяснява, че обикновено високото съдържание на какао (над 70 процента) свидетелства за достатъчно количество флаваноли в продукта.
Това са разнообразни по структура горчиви растителни вещества от подгрупата на флавоноидите, които играят важна роля в защитата на растенията от вредители и в осигуряването на имунитет.
Многобройни изследвания показват, че повишената консумация на флаваноли нормализира кръвното налягане и нивата на холестерола в организма.
Експертите допълват, че високото съдържание на какао е показател и за това, че шоколадът е богат на желязо, цинк, магнезий и фибри.
Цинкът е от съществено значение за дейността на над 300 ензима, които участват в метаболизма, храносмилането и функциите на нервната система.
Магнезият и желязото са полезни за сърдечносъдовата система, а фибрите стимулират стомашно-чревния тракт.
Шарлот Фостър казва, че е също толкова важно да се следи за количеството на изкуствените добавки в шоколада, като например емулгаторите, тъй като те могат да намалят полезните свойства на продукта. Някои изследвания върху животни са установили, че емулгаторите могат да предизвикат възпаление в организма, влияейки на баланса на чревните микроби.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня