/ iStock/Getty Images
Ако сте любители на шоколада, особено на черния, можете да въздъхнете с облекчение. Въпреки констатацията на Consumer Reports от 2023 г., според която някои марки тъмен шоколад може да съдържат вредни нива на олово и кадмий, екип от университета Тулейн носи добри новини.

Изследователите са установили, че консумацията на черен шоколад не представлява заплаха за здравето ви и всъщност може да е една от най-богатата на микронутриенти храни.

След като тестват 155 различни шоколадови блокчета от цял свят, изследователите установяват, че тъмният шоколад не представлява риск за здравето на възрастните. Всъщност е точно обратното - черният шоколад е пълен с важни минерали като мед, желязо, манган, магнезий и цинк. Някои шоколадови блокчета дори осигуряват повече от половината от дневната ви нужда от тези хранителни вещества. Тези минерали могат дори да помогнат за намаляване на абсорбцията на токсични метали в организма ви, тъй като те се конкурират за едно и също място в червата ви.

Макар че проучването, публикувано в Food Research International, установи, че в няколко шоколадови блокчета има по-високи нива на кадмий, които биха могли да представляват лек риск за много малки деца, това не е често срещан сценарий. В края на краищата, колко често виждате малко дете да поглъща повече от две пълни шоколадови блокчета за една седмица?

Изследователите са разгледали и нивата на олово и са установили, че макар в две блокчета да е имало нива над здравните стандарти за черен шоколад в Калифорния, те не са представлявали никакъв риск за децата или възрастните. Така че за по-голямата част от нас вкусът на черен шоколад е не само безопасен, но и потенциално здравословен избор.

"Това, което установихме, е, че е съвсем безопасно да се консумират тъмен и млечен шоколад", казва водещият автор Теудрос Годебо, доцент по науки за здравето на околната среда в Училището по обществено здраве към Университета Тулейн.

За да стигне до тези успокоителни заключения, екипът от университета Тулейн не просто е взел няколко шоколадови блокчета от местния супермаркет. Вместо това те събраха огромна проба от 155 различни тъмни и млечни шоколада от различни световни марки, продавани в САЩ.
Този голям размер на извадката придава на резултатите им по-голяма тежест и надеждност.

Те не се спират само на тестването за олово и кадмий - двата метала, които предизвикват безпокойство. Изследователите разшириха обхвата на изследването си, като провериха всяко шоколадово блокче за наличието на 16 различни тежки метала. Някои от тях, като оловото и кадмия, са токсични. Други, като медта и цинка, са от съществено значение за нашето здраве. След това те моделират какво би се случило, ако някой изяжда по една унция от всеки шоколад всеки ден. Това не е малко количество - то се равнява на повече от две цели шоколадови блокчета всяка седмица. Този подход помогна на изследователите да разберат какви са реалните последици от техните открития.

Екипът взе предвид и географското положение. Те подредиха шоколадите в зависимост от това откъде идват и откриха някои интересни тенденции. В тъмните шоколади от Южна Америка например има по-високи нива на кадмий и олово в сравнение с тези от Азия и Западна Африка. Това е логично, тъй като голяма част от оловото в шоколада идва от преработката след прибиране на реколтата, докато кадмият се просмуква в какаовите зърна от почвата, в която растат.

Ето и основният извод: дори и при тези регионални различия, ежедневната консумация на една унция южноамерикански шоколад все още не представлява вреден риск за здравето. Тази глобална перспектива добавя още едно ниво на увереност за любителите на шоколад навсякъде по света.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС