/ iStock
Когато купувате шоколад, е важно да обърнете внимание на съдържанието на какао в продукта, каза сладкарката Марина Романова пред Gazeta.ru.

Експертът посочва, че за производството на черен шоколад са необходими само две съставки: какао и какаово масло.

„Струва си да запомните какво трябва да бъде съдържанието на какао в различните видове шоколад: в черния – от 50%; в млечния – от 25%“, коментира тя.

Според Романова продуктът не трябва да съдържа изкуствени овкусители, оцветители, консерванти, емулгатори или други заместители, различни от захарта. Те не само намаляват качеството, но и могат да повлияят неблагоприятно на тялото.

Тя съветва също да се обърне внимание на външния му вид. Истинският шоколад е лъскав, няма матов ефект или бяло покритие, допълва тя.

Струва си да се обърне внимание на звука при отчупване на парчетата. Тъмните и горчиви плочки се чупят със звънливо хрущене.

Според Романова максималният срок на годност на черния шоколад е 1,5 години, на млечния - 12 месеца, а на белия - не повече от шест месеца.

„Качеството на продукта може да се провери, като се наблюдава как натуралният шоколад ще започне да се топи равномерно при температура 30–32 градуса“, ​​кзава тя.

Добрият шоколад може да се определи най-вече по вкуса: черният ще остави леко стипчиво усещане, докато млечният и белият ще дадат кремообразен послевкус.

Сладкарката съветва да се избира черен шоколад, който е най-здравословен. Какаовите зърна съдържат значително количество полезни вещества, включително антиоксиданти.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер