Когато купувате шоколад, е важно да обърнете внимание на съдържанието на какао в продукта, каза сладкарката Марина Романова пред Gazeta.ru.
Експертът посочва, че за производството на черен шоколад са необходими само две съставки: какао и какаово масло.
„Струва си да запомните какво трябва да бъде съдържанието на какао в различните видове шоколад: в черния – от 50%; в млечния – от 25%“, коментира тя.
Според Романова продуктът не трябва да съдържа изкуствени овкусители, оцветители, консерванти, емулгатори или други заместители, различни от захарта. Те не само намаляват качеството, но и могат да повлияят неблагоприятно на тялото.
Тя съветва също да се обърне внимание на външния му вид. Истинският шоколад е лъскав, няма матов ефект или бяло покритие, допълва тя.
Струва си да се обърне внимание на звука при отчупване на парчетата. Тъмните и горчиви плочки се чупят със звънливо хрущене.
Според Романова максималният срок на годност на черния шоколад е 1,5 години, на млечния - 12 месеца, а на белия - не повече от шест месеца.
„Качеството на продукта може да се провери, като се наблюдава как натуралният шоколад ще започне да се топи равномерно при температура 30–32 градуса“, кзава тя.
Добрият шоколад може да се определи най-вече по вкуса: черният ще остави леко стипчиво усещане, докато млечният и белият ще дадат кремообразен послевкус.
Сладкарката съветва да се избира черен шоколад, който е най-здравословен. Какаовите зърна съдържат значително количество полезни вещества, включително антиоксиданти.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Експертът посочва, че за производството на черен шоколад са необходими само две съставки: какао и какаово масло.
„Струва си да запомните какво трябва да бъде съдържанието на какао в различните видове шоколад: в черния – от 50%; в млечния – от 25%“, коментира тя.
Според Романова продуктът не трябва да съдържа изкуствени овкусители, оцветители, консерванти, емулгатори или други заместители, различни от захарта. Те не само намаляват качеството, но и могат да повлияят неблагоприятно на тялото.
Тя съветва също да се обърне внимание на външния му вид. Истинският шоколад е лъскав, няма матов ефект или бяло покритие, допълва тя.
Струва си да се обърне внимание на звука при отчупване на парчетата. Тъмните и горчиви плочки се чупят със звънливо хрущене.
Според Романова максималният срок на годност на черния шоколад е 1,5 години, на млечния - 12 месеца, а на белия - не повече от шест месеца.
„Качеството на продукта може да се провери, като се наблюдава как натуралният шоколад ще започне да се топи равномерно при температура 30–32 градуса“, кзава тя.
Добрият шоколад може да се определи най-вече по вкуса: черният ще остави леко стипчиво усещане, докато млечният и белият ще дадат кремообразен послевкус.
Сладкарката съветва да се избира черен шоколад, който е най-здравословен. Какаовите зърна съдържат значително количество полезни вещества, включително антиоксиданти.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня