Австралийската диетоложка Ребека Гауторн разби мита за ползите от различните видове шоколад, като сравни калоричността и състава им, пише в. "Дейли мейл".
Наред с млечния и тъмния вариант, специалистката анализирала и веганския шоколад, при който не се използва мляко и други животински продукти.
Обратно на очакванията, с най-малка калоричност се оказал млечният шоколад. Той съдържал два пъти по-малко наситени мазнини, в сравнение с веганския, който от мнозина се счита за по-полезен. Тъмният шоколад също отстъпил на млечния по тези показатели, но в по-малка степен.
“Ако вие предпочитате тъмния или веганския шоколад, продължавайте да ги консумирате”, казва Гауторн. “Но ако ги предпочитате само заради калоричността им и ги считате за по-полезни, по-добре си похапвайте от млечния”.
Наред с млечния и тъмния вариант, специалистката анализирала и веганския шоколад, при който не се използва мляко и други животински продукти.
Обратно на очакванията, с най-малка калоричност се оказал млечният шоколад. Той съдържал два пъти по-малко наситени мазнини, в сравнение с веганския, който от мнозина се счита за по-полезен. Тъмният шоколад също отстъпил на млечния по тези показатели, но в по-малка степен.
“Ако вие предпочитате тъмния или веганския шоколад, продължавайте да ги консумирате”, казва Гауторн. “Но ако ги предпочитате само заради калоричността им и ги считате за по-полезни, по-добре си похапвайте от млечния”.