/ istock
Дания изтегля няколко пикантни продукта с инстантен рамен на южнокорейската компания Samyang, като твърди, че съдържанието на капсаицин в тях може да отрови потребителите.

Изтеглят се три огнени вкуса от линията за инстантните нудълс на Samyang: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken и Hot Chicken Stew/

Датската агенция по храните публикува изтеглянето и предупреждението във вторник, като призова потребителите да се откажат от продукта, който присъства и в българските магазини.
Но производителят Samyang твърди, че няма проблем с качеството на храната.

„Разбираме, че датският орган по храните е изтеглил продуктите не поради проблем в качеството им, а защото са били твърде пикантни“, се казва в изявление.

"Продуктите се изнасят в световен мащаб. Но това е първият път, в който те са изтеглени от пазара по горепосочената причина."

Не е известно дали някакви конкретни инциденти в Дания са накарали властите там да предприемат действия.

Датската ветеринарна и хранителна администрация заяви, че е преценила, че нивата на капсаицин в един пакет са „толкова високи, че създават риск потребителят да развие остро отравяне“.
„Ако разполагате с тези продукти, трябва да ги изхвърлите или да ги върнете в магазина, откъдето са закупени“, се казва в изявлението.

Той също така подчерта предупреждението за децата, за които изключително пикантната храна може да причини вреда.

Известието предизвика разгорещена дискусия в интернет с много забавни реакции от страна на любителите на пикантната храна.

Мнозина изказаха мнение, че датчаните имат ниска толерантност към подправките.

"Имах приятел от Дания, който смяташе, че безвкусни панирани скариди с малко смлян черен пипер върху тях са твърде пикантни. Не се учудвам, че смятат този рамен за отрова", гласи един от най-харесваните
коментари във форума за рамен в Reddit.

Samyang заяви, че планира да „разгледа внимателно местните разпоредби“ в Дания и да отговори след това.

Не изглежда раменът да е била изтегляна преди в някоя друга държава, нито пък да са издавани други предупреждения за безопасност.

Капсаицинът е химическото съединение в лютите чушки, което създава усещането за парене.

Когато хората ядат чушки, капсаицинът се освобождава в слюнката и се свързва с рецепторите в устата.

Samyang е голям южнокорейски производител на хранителни продукти, който се слави като първата компания в страната, създала разтворими юфки през 60-те години на миналия век.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC