Мерилин Монро, Одри Хепбърн, Бриджит Бардо... Всички познаваме тези имена от световната кино сцена. Истината е обаче, че българската филмова история също е създала не по-малко магнетични, талантливи и красиви актриси, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето кои са пет от дамите на българското кино, владели екрана през ХХ век:

Аня Пенчева

Аня Пенчева е една от най-талантливите и запомнящи се български актриси. Прави дебюта си на 12-годишна възраст във филма “Цар Иван Шишман” и от тогава не е слизала от екран. Освен с ролите ѝ в класики като “Записки по българските въстания” и “Време разделно” я познаваме с участието ѝ в съвременни хитове като сериала “Откраднат живот” и риалити предаването “VIP Brother” по NOVA.


Невена Коканова

Невена Коканова неслучайно е наричана “първата дама на българското кино”. Красивата актриса участва в над 50 филма, при това без да има професионално актьорско образование. Кариерата ѝ започва съвсем случайно в ямболския драматичен театър, където играе по заместване. Талантът и излъчването ѝ в стил Одри Хепбърн и печелят някои от най-запомнящите се роли в българското кино, като тази на Ирина в “Тютюн” и Лиза в “Крадецът на праскови”. Интересен факт за нея е, че е родена в аристократична фамилия.



Цветана Манева

Култовата Цветана Манева и до днес продължава да владее телевизионния екран с пронизващите си сини очи и неповторимия си актьорски талант. Играла е в над 50 български филма и поне толкова пиеси, а в репертоарът ѝ фигурират класики като “Сватбите на Йоан Асен” и “Войната на таралежите”. Сред по-неочакваните ѝ изяви е кариерата ѝ на политик по времето на социализма, както и участието ѝ в клип на Азис през 2018.



Виолета Гиндева

Десетилетия наред Виолета Гиндева владее българската кино и театрална сцена. Родената в Сливен актриса става известна с ролята си на Ния в екранизацията по романа “Железният светилник” – “Иконостасът”. Повратен момент в кариерата ѝ идва през 1970, когато забременява малко преди премиерата на свое участие в Народния театър. Директорът на театъра – Александър Гетман, се опитва да я изнуди да абортира и да не излиза по майчинство, но Виолета категорично отказва и се прехвърля в театър “София”.



Ваня Цветкова

Друга култова актриса, която и сега можем да гледаме в кината и по телевизията, е Ваня Цветкова. Родената през 1959 филмова икона за пръв път грабва сърцата на публиката (и тези на филмовите критици) с ролята си на Доротея във филма “Бариерата”. По-късно – през 1982, тя участва и в два от най-знаковите БГ кино продукции изобщо: “Лавина” (разказващ трагичната история на група алпинисти) и “Комбина” (проследяващ полицейска операция по разбиването на група наркотрафиканти). Днес, Ваня живее в Лас Вегас заедно със сина си.