Буш едва не състари кралица Елизабет II с два века
Буш едва не състари кралица Елизабет II с два века / снимки: BGNES

Кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип присъстваха на държавен банкет с фракове в Белия дом, даден в тяхна чест от американския президент Джордж Буш и неговата съпруга Лора, предадоха световните агенции.

Сред 134-те специално поканени на тържествената вечеря в понеделник вечерта гости присъстваха бившата американска първа дама Нанси Рейгън, световноизвестният играч на голф Арнолд Палмър, бележитият цигулар Ицхак Пърлман и жокеят, спечелил тазгодишното конно състезание "Дербито на Кентъки", Келвин Борел.

Гостите бяха настанени на 13 маси, подредени с порцеланови съдове със златна украса и с позлатени сребърни свещници. Това беше първата вечеря с фракове, откакто Буш стана президент през 2001 година. Строгите изисквания за облеклото задължиха господата да носят на вечерята фракове, а дамите да облекат дълги рокли.

Кралицата беше в дълга бяла рокля, а първата дама Лора Буш - в тоалет на Оскар де ла Рента в небесносини тонове.

Американската първа дама предположи, че повечето от американските гости на вечерята са взели под наем строгите черни фракове. Преди няколко дни Лора Буш сподели, че заедно с държавния секретар Кондолиза Райс е положила доста усилия, за да накара съпруга си да се подложи на тежкото за него изпитание на вечерята с фракове.

Преди държавния банкет кралица Елизабет Втора и съпругът й бяха посрещнати тържествено в Белия дом от президентската двойка. Фанфари и 21 оръдейни салюта отбелязаха пристигането на знатната особа, а 7000 специално подбрани хора присъстваха на церемонията по посрещането на моравата пред Белия дом.

В приветственото си слово президентът на САЩ похвали специалните отношения, които съществуват между Вашингтон и Лондон, и припомни, че американски и британски войници се сражават рамо до рамо в такива конфликтни точки на планетата като Ирак и Афганистан. Буш похвали усилията, които полагат САЩ и Великобритания в подкрепа на младите близкоизточни демокрации и срещу глобални предизвикателства като бедността, болестите и тероризма.

След това обаче церемонията едва не беше помрачена от лапсус на президента, който едва не състари кралицата с почти два века.

"Вие сте се срещали и вечеряли с 10 американски президенти. Вие помогнахте на нашата страна да отпразнува двестагодишнината от създаването си през 177...", се обърна Буш към кралицата, но малко преди да довърши изречението си, той си даде сметка, че бърка не само годината, но и века и се спря.

После се поправи и спомена вече вярната 1976 година. След това обаче не спази протокола и не се поклони пред кралицата, за да поиска извинение за допусната грешка, обърна се към нея доста развеселен и изчака тя да вдигне глава и да го погледне. А когато най-накрая кралицата го удостои с така дългоочаквания поглед, Буш го определи пред хилядното множество като "поглед, който само една майка може да отправи към детето си".

Елизабет Втора не обърна внимание на гафа на Буш и призова американските и британските политици да се вдъхновяват от примера на такива политици на 20 век като Уинстън Чърчил и Теодор Рузвелт.

Кралицата пристигна на шестдневно посещение в САЩ на 3 май по повод 400-годишнината от установяването на първите британски заселници в град Джеймстаун. Това е четвъртата визита на Елизабет Втора в САЩ от 1957 година насам.