Британките предпочитат мъже с червеникави лица
Британките предпочитат мъже с червеникави лица / снимка: Reuters

Висок, тъмен, строен и...с червено лице. Мъжете с рубинен загар като принц Хари са неустоимо привлекателни за жените, показва британско изследване. Дамите предпочитат мъжът до тях да бъде сияен и с леко розов цвят на кожата.

За целите на изследването жените били помолени да правят промени в снимки на мъжки лица, така че да станат по-привлекателни.

Изследователите от университета Сейнт Андрюс в Нотингам и университета в Дърам показали на 45 жени снимки на 21 млади мъже и ги помолили да променят техния тен, така че да изглеждат по-привлекателни. Дамите, които можели да избират дали да прибавят червени или жълти отенъци, предпочели да прибавят лек розов нюанс.

Първото нещо, което направили дамите, било да придадат по-червеникав цвят на кожата. Смята се, че розовите бузи са признак за добро кръвообращение, а следователно и за добро здраве.

Те дори добавили по-наситен червен цвят, когато били помолени да направят мъжете да изглеждат възможно най-доминиращи, допълва БГНЕС.

Ричард Брансън, Брад Пит и бившият американски президент Бил Клинтън имат червеникави лица, които според учените са често срещани сред алфа-мъжете с високи нива на тестостерон.

Предишно изследване пък показа, че мъжете предпочитат жени в червено. Тези дами са по-сексапилни в мъжките очи и е по-вероятно да получат предложение за среща.