Бриджит Бардо се обяви против решението за избиване на диви котки в Австралия
Бриджит Бардо се обяви против решението за избиване на диви котки в Австралия / снимка: Guliver/Getty Images

Френската актриса Бриджит Бардо се обяви против решението от властите за избиване на два милиона диви котки в Австралия, като го определи като "скандал", предава АФП. Екранната прима препоръча по-хуманния начин за справянето с проблема - кампания за стерилизация на дивите животни.

Според статистиките на австралийското правителство живеещите на свобода котки са отговорни за изчезването на 10% от местните видове след пристигането на европейските колонизатори преди два века.

Австралия ще убива диви котки, за да спаси изчезващи видове

Освен избиването на 2 милиона котки до 2020 г. властите предвиждат и създаването на резервати, които да помогнат на местните популации от птици и бозайници да се възстановят след претърпените поражения.

„Да бъдат избити 2 милиона котки е истински срам”, написа Бардо в писмо до австралийския министър на околната среда Грег Хънт. „Стерилизацията няма алтернатива. Оперираните котки ще защитават териториите си, но няма да могат да се възпроизвеждат”, посочва актрисата.

Бардо призова властите в Канбера да вложат средствата, предвидени за избиването на дивите котки, в програма за тяхната стерилизация. Специалисти изтъкнаха, че отравянето или отстрелването на животните не води до желания ефект в дългосрочна перспектива, припомня агенцията.

Източник: БТА