Бреговете на „Канале Гранде” може да се свлекат заради мост
Бреговете на „Канале Гранде” може да се свлекат заради мост / снимка: БГНЕС
Проект за четвъртия мост на "Каналe Гранде" във Венеция може да се окаже дефектен и да доведе до свличане на бреговете, съобщава ProntoSofia.

Мостът, който трябва да бъде изграден между „Пиацале Рома“ и гарата, е по проект на известния архитект Сантиаго Калатрава. Този проект беше определен като „бижу на съвременната архитектура“, но сега може да се окаже твърде тежък и пагубен за венецианските брегове, твърди вестник „Република“. Освен всичко друго, може да се окаже и „най-дългият мост“, но в смисъл на време, коментира изданието.

Мостът се гради вече 11 години и през това време разноските по него са се увеличили трикратно, надминавайки 10 милиона евро. Това обаче е нищо в сравнение с възможността бреговете да рухнат под тежестта. Според експерти, в момента, в който бъде положен мостът върху двете страни на “Каналe Гранде”, те ще бъдат подложени на страхотен тласък. Той ще бъде равносилен на тежестта на 75 претоварени ТИР-а. Това ще е като циклон за канала.

Опитвайки се да предотвратят грешката, в кметството на Венеция сега се опитват да направят невъзможното. Администрацията на града вече е извикала поредния експерт по проектиране на стоманени структури – Джорджо Ромаро от Университета в Падуа. Той е работил заедно с Калатрава за Олимпиадата в Атина. Сега ще трябва да се срещне отново с именития архитект и да търси изход от тази трагикомична ситуация.