/ ThinkStock/Getty Images
Точно преди 25 години, на 3 декември 1992 г., е изпратено първото текстово съобщение до мобилен телефон. Автор на дебютния в историята SMS е 22-годишният британски програмист Нийл Папуърт.
 
След четвърт век Папуърт, който сега живее със семейството си в Канада, си спомня как е станал първият човек, изпратил SMS и как това е променило живота му.
 


"Работех във Великобритания в компанията Sema Group като програмист. Върху проекта "SMS" работех съвместно с наш клиент - компанията Vodafone", разказва Папуърт. Целта на проекта била да улесни хората и вече да не се налага да носят телефон за разговори и пейджър за съобщения.
 
След тестовете в рамките на компанията Папуърт става доброволец и влиза в екип, който да отиде в офис на Vodafone и да изпробва нововъведението. След тестове, продължили няколко месеца, поискали от Папуърт да изпрати истинско съобщение, за да покаже, че услугата работи.
 


Тогава младежът не си дал сметка, че участва в историческа крачка, а възприемал всичко като пореден работен ден. Когато дошъл моментът, набрал на компютъра мобилния номер на получателя и съобщението "Честита Коледа" и го изпратил.
 
Текстът бил избран на случаен принцип, но бил логичен - Папуърт изпратил съобщение на служителя на компанията Vodafone Ричард Джарвис, който в момента бил на събитие, свързано с Коледа. Затова текстът не трябвало да изглежда на получателя изненадващ, защото до Рождество оставали още три седмици.
 


Папуърт казва, че е изминало още време преди SMS-ите да се разпространят повсеместно. "Измина година, през която с помощта на софтуер за SMS и мобилни телефони стана възможно да се изпращат и получават съобщения. Чак след това, когато мобилните оператори започнаха да правят пакетни предложения, които включваха и текстови съобщения, всичко започна да набира скорост".
 
Първият материал за Папуърт като изпращач на първия SMS бил публикуван по случай 10-годишния рожден ден на текстовите съобщения. Дотогава хората, дори и съпругата на програмиста, не знаели, че той е изпратил първото съобщение до мобилен телефон Orbitel 901, а и той самият не си спомнял за този епизод.
БГНЕС