Армани и Берлускони - най-силни при финансовата криза в Италия
Армани и Берлускони - най-силни при финансовата криза в Италия / netinfo

Във времената, в които борсите загубиха посоката си, а банките затвориха кранчетата за кредити, печелят единствено онези групи, които разполагат с пари в кеш. Онзи, който притежава каси, пълни с пари, може да реализира сделки на отлични цени, а така също и да инвестира свободно, без да се огъва на исканията на банките за чудовищни лихви, коментира италианският всекидневник „Еспресо“.

В Италия с пълни арсенали в това отношение разполага империята Fininvest на Силвио Берлускони. Фамилният холдинг на премиера, който се ръководи от дъщеря му Марина, има най-малко един милиард евро в брой в касите си. Други няколкостотин милиона евро в брой имат и седемте финансови компании, които дърпат конците на групировката.

Петролни магнати като Масимо Морати (собственикът на футболен клуб „Интер“) пък могат да разчитат на златни печалби, реализирани от бума в цените на горивото. Морати може да се облагодетелства от приходи от 1,5 милиарда евро, идващи от дебаркирането му на борсата през 2006.

Символът на италианската мода Джорджо Армани също има най-малко 300 милиона евро налични в касата на групата си. Сред разполагащите с „кеш“ италиански групи е и Benetton, която обаче играе картите си на няколко маси едновременно - от бизнеса с магистрали до този с летищата и строителството.

Бизнесменът от Милано Франческо Микели, който се лансира успешно в интернет чрез e.Biscom, а после и с Fastweb, също разполага поне с 300 милиона евро в брой, пише още списанието. /ПронтоСофия