Аристократична Прага - една от най-красивите столици (СНИМКИ)
Аристократична Прага - една от най-красивите столици (СНИМКИ) / Thinkstock/Getty Images

Аристократична Прага - една от най-красивите столици в света, привлича с младежкия си дух. Разположена около река Вълтава, чешката столица има малко над 1.2 милиона жители.

Градът е известен с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм. Артистична атмосфера й придават художниците, музикантите и продавачите на ръчно изработени бижута и керамични предмети.

И тук, доста сполучливо, са помислили за туристите - предлага се богат избор на сувенири и подаръци. В малки кокетни магазинчета могат да се намерят обичайните ключодържатели, запалки, магнити, изрисувани чаши, пепелници и други дребни сувенири.

Но това, което отличава Чехия, е силно развитата стъкларска промишленост. Човешките сетива не могат да се наситят на красотата и разнообразието на произведенията от стъкло.

Аристократична Прага  една от найкрасивите столици (СНИМКИ)
netinfo

Забележителностите, които всеки трябва да посети

Сред местата, които всеки трябва да посети в Прага, са: часовниковата кула на Орлой, Карловия мост, замъка Храдчани, катедралата "Свети Вит". Но, това, което привлича хората от различни националности, не са само 100-те кули, църквите, музеите, галериите и паметниците на културата. Дори само разходката по тесните криволичещи улички в Стария град или край брега на реката носи голямо удоволствие.

На всеки кръгъл час десетки хора се събират пред часовниковата кула на Орлой, за да видят "Разходката на Апостолите". Това е астрономически часовник на южната фасада на сградата на старото кметство на Прага на площад Староместки намести.

Часовникът е монтиран през 1410 година и е най-старият, който функционира и днес. Механизмът му е съставен от 3 части: "Разходката на Апостолите"; астрономическа скала, посочваща положението на Слънцето и Луната в небосвода, както и други астрономически мерки; календарна скала с медальони, представящи месеците.

Друго притегателно място е Карловият мост, който свързва "Старе место" с "Мала страна" през река Вълтава. Строежът му е започнал през 1357 г. под покровителството на Карл Четвърти и е завършил в началото на 15-ти век. Мостът е в готически стил, с две кули, украсен е със статуи на светци, една от които е на светите братя Кирил и Методий. Разположените 30 скулптури на моста са създадени по време на барока от най-добрите майстори по това време.

Аристократична Прага  една от найкрасивите столици (СНИМКИ)
netinfo

Гледката от Карловия мост е невероятно красива. Движещите се кораби и лодки по реката, наредените по брега старинни сгради, са в хармония с всичко наоколо.

Опашки за снимки се извиват и на хълма Храдчани, откъдето се разкриват невероятни хоризонти към Стария град. Там се намира и построеният през 9-ти век замък, който се счита за най-големият в Европа. Замъкът Храдчани е бил резиденция на чешките крале, а днес - на президента на републиката. Пред портите има почетна стража, която се сменя на всеки час. Площта на комплекса е огромна и включва църкви, правителствени сгради, градини.

Пражката катедрала "Свети Вит" е разположена в третия двор на замъка. Тя е седалището на архиепископа на града и се извисява от хълма над река Вълтава.

Пълното име, дадено й през 1989 г., е "Светии Вит, Вацлав и Войтех" и е в чест на най-важните чешки светци Вит, Вацлав и Войтех. В нея са погребани много от кралете на Бохемия. Тя е пример за готическа архитектура и най-важната църква в страната. В катедралата могат да се видят доста параклиси и гробници, като някои от тях са считани за истински съкровищници.

Аристократична Прага  една от найкрасивите столици (СНИМКИ)
netinfo

Много са кулинарните изкушения в Прага

Един от символите на Прага е бирата - в Чехия може да се опита огромен асортимент. В региона от 12 век се произвежда пиво, а страната е на първо място в света по консумация според брой население. С бирата вървят и благоуханните наденички, които се предлагат почти на всяка крачка, както и картофените спирали на клечка. Истинско изкушение са козуначените коминчета - трделник, които някои предпочитат напълнени със сладолед.

Любителите на кулинарните предизвикателства могат да опитат така наречения стек Тартар. Прави се от смляно телешко месо, което се омесва с яйчени жълтъци и подправки. Най-често се предлага с пържени картофи и препечени филийки от ръжен хляб.

Аристократична Прага  една от найкрасивите столици (СНИМКИ)
netinfo

Отвсякъде струи младежки дух, детски смях и глъч

Улиците и сградите в Стария град пренасят туристите назад във времето. Само модерно облечените хора и известните марки и стоки по витрините напомнят за настоящето. Хората са добре облечени, усмихнати, доволни и безгрижни. Не се усеща напрежение от ежедневието, за което допринасят и многобройните туристи.

Правят впечатление преминаващите по улиците и насядали по кафенетата и баровете младежи, някои потопили крака в реката, пиейки бира, унесени в разговори и смях. Отвсякъде струи младежки дух, чува се детски смях и глъч. Деца играят със сапунени балони, родители се наслаждават на хубавата атмосфера, а любопитни туристи, фотографирайки, запечатват всеки интересен миг.

Според официалната статистика в Чехия живеят близо 600 хиляди чужденци, което е 5 на сто от общото население на страната. Броят им се е удвоил за последните десетина години.

Аристократична Прага  една от найкрасивите столици (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА