Анджелина Джоли
Анджелина Джоли / БТА
Анджелина Джоли и Надя Мурад посетиха в сряда язидско село в северозападен Ирак, предаде ТАСС, цитирайки багдадския портал „Шафак нюз“.

Американската актриса, придружена от носителката на Нобелова награда за мир за 2018 г. и видна активистка за правата на човека бяха на визита в село Кочо в района на Синджар, провинция Нинава. 

През 2014 г. бойци на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) извършиха геноцид срещу местното язидско население.
Джоли и Мурад са се срещнали със селяните и са посетили местното гробище, където са погребани язидите, убити от ислямските терористи.
 
Язидите са говорещо кюрдски език етнорелигиозно малцинство в Ирак. То практикува язидизма, чиито корени са в зороастризма. През 2014 г. банди на „Ислямска държава“ нахлуха в планинския район Синджар, където компактно живеят язидите и извършиха брутални репресии срещу тях.
 
През юни 2016 г. комисията на ООН за разследване на нарушенията на правата на човека в Сирия заключи, че ИД е виновна за извършване на актове на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството срещу язидската общност.

Кочо е родното село на Надя Мурад. През август 2014 г. терористи от ИД убиват майката на Надя и петима нейни братя, а самата тя и сестрите й са отведени в град Мосул и превърнати в сексуални робини. Надя успява да избяга и стига до един от бежанските лагери в Киркук. По-късно тя, заедно с други бежанци, се озовава в Германия, където живее сега.
 

През септември 2016 г. Мурад става посланик на добра воля за Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). На 5 октомври 2018 г. тя беше удостоена с Нобелова награда за мир „за усилията й да сложи край на използването на сексуалното насилие като оръжие за война и въоръжени конфликти“.
Христо Кьосев/БТА