80% от англичаните ще бъдат твърде дебели до 2020 г.
80% от англичаните ще бъдат твърде дебели до 2020 г. / снимка: sxc.hu

80% от англичаните и близо 70% от жените в Англия ще бъдат твърде дебели до 2020 г., според данните от ново изследване.

Учените посочват, че докато скорошно изследване е показало информация за запазване на нивата на прекалена пълнота при децата, примерите при възрастните коренно се различават. Около 41% от мъжете между 20 и 65 години ще бъдат пълни до 2020 г., а 40% прекалено пълни, според цифрите на форума - National Heart Forum, основаващи се на данните от здравен доклад за Англия.

36% от жените ще бъдат леко пълни, а 32% с наднормено тегло. До 2050 г. това ще доведе до рязкото увеличаване на броя на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет, посочват изследователите, цитирани от БГНЕС.

"Тези тенденции показват, че оптимистичната картина, която представихме през ноември 2009 г. за намаляване в нивото на затлъстяване сред децата, не важи и при възрастните", заяви професор Клайм Макферсън от Оксфордския университет, който е и председател на форума. "Вече има повече мъже, които са с наднормено тегло, отколкото онези с нормално телосложение, а до края на десетилетието броят на дебелите мъже и жени ще продължи да се увеличава", допълни той. Британците бяха затрупани с последиците от модерния живот, в която изобилстват богатите на енергия храни и заседнал начин на живот. Изследването използва данни от 1993 до 2007 г., за да предвиди развитието на нивата на затлъстяване в Англия.