75 000 присъстваха на Полета на Ангела на Венецианския карнавал
75 000 присъстваха на Полета на Ангела на Венецианския карнавал / снимки: БГНЕС

 

На централния площад Сан Марко във Венеция 75 000 души присъстваха на един от най-прочутите ритуали по време на Венецианския карнавал - т. нар. Полет на Ангела, съобщи електронното издание на вестник Кориере дела сера.

 

По време на ритуала от часовниковата кула на площад Сан Марко по стоманени въжета беше спусната известната италианска манекенка Бианка Брандолини Д`Ада. С пищна бяла рокля, съчетана с дълги бели ръкавици, Бианка, която е една от наследничките на прочутия италиански индустриален клан Аниели, се приземи на площад Сан Марко сред участниците в друго традиционно събитие на Карнавала - Шествието на дожите.

Ритуалът със спускането на Ангела от камбанарията на площад Сан Марко датира от времето на Венецианската република. Едно време от часовниковата кула на площад Сан Марко са спускали кукла или птица. В наши дни обикновено честта да

75 000 присъстваха на Полета на Ангела на Венецианския карнавал
netinfo
изиграе ролята на Ангела се пада на италианска актриса или манекенка, която се спуска от камбанарията със специален механизъм, плъзгащ се по стоманени въжета, информира Българската телеграфна агенция.

Шествието на дожите, което винаги следва Полета на Ангела, е парад, в който участват не само маскирани хора, но и жонгльори, мимове, артисти с марионетки, клоуни. След Полета на Ангела и Шествието на дожите на Площад Сан Марко се състоя и друг неизменен ритуал от Венецианския карнавал - Празникът на Мариите. Това е шествие, предвождано от 12-те най-красивите венециански момичета, на които казват Марии, тъй като този ритуал произхожда от Сретение Господне - един от четирите празника в чест на Дева Мария.

Карнавалът във Венеция ще продължи до 16 февруари. Той беше открит на 6 февруари с два бала, представление на открито на пиесата "Слуга на двама господари" на Карло Голдони и със зрелищен детски маскарад на площад Сан Марко.