козунак
козунак / Thinkstock/Getty Images
Великден отмина, а с него и празничната трапеза. Вкусните гозби се изядоха, но в повечето домакинства козунакът е в излишък.

Предлагаме ви 3 свежи идеи, с които да оползотворите сухия козунак, който е останал неизяден:

1. Козуначена торта.

Това е един от най-бързите и лесни трикове за вкусен десерт, приготвен само с продукти от кухнята. Козунакът се нарязва на филии и се подрежда в тава. Поръсва се с кафе, какао или разтопен шоколад. Отгоре се намазва с кисело мляко със захар или друго плодово мляко от хладилника. Поставя се втори ред козуначени филии и процедурата се повтаря. Вместо кисело мляко обаче се намазва с плодово сладко (каквото е налично в хладилника). Редовете са спрямо броя на останалия козунак, а „плънката“ може да е от каквото и да е сладко, спрямо наличностите. Десертът се оставя за 20 минути в хладилника и е готов за консумиране.

2. Пържени козуначени филийки

Това е може би най-изпитаната и бърза рецепта за стар козунак. Приготвя се като класическите пържени филии. Козунакът се нарязва на дебели филии. Всяка от тях се оваля в подготвена смес от яйца и мляко и се запържва в горещо олио и от двете страни.

3. Козуначен крем карамел

Това е най-сложната за изпълнение рецепта, но си струва. Карамелизират се 100 грама захар в тава, а отгоре отново се подреждат козуначените филии. Залива се със смес от разбити яйца, мляко, ванилия и захар. Остава така известно време, за да попие. Пече се на водна баня в загрята фурна. Приятен апетит!