/ БТА
Тринадесет бебета от вида голяма панда, родени през 2022 г., се срещнаха с публика в четвъртък в Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, за да поздравят своите почитатели преди Нова година, предаде Синхуа.

Посетителите се радваха, когато малките, държани от своите гледачи, се появиха в празнично украсена зона на Изследователската база за развъждане на големи панди в Чънду около 10 часа сутринта.
 

Новородените са сред 15 големи панди, отгледани в базата тази година. Всички са в добро здравословно състояние, като най-тежката тежи над 12 кг, а най-леката - близо 6 кг.

През последните години базата си сътрудничи в научните изследвания на големите панди с 45 институции от 17 страни и региони в Китай и по света.

Учените в базата са преодолели много предизвикателства в области като отглеждане на панди в плен, хранене и генетично управление на популацията, като по този начин помагат на пандите да се размножават бързо.
 

Броят на големите панди, отглеждани в плен в базата, е достигнал 237, като средният годишен темп на растеж нараства до 12.2 процента.
 
Христо Кьосев/БТА