Във Вашингтон не се обръща внимание на Савойския скандал
Във Вашингтон не се обръща внимание на Савойския скандал / netinfo

Във Вашингтон не се обръща голямо внимание на скандала с Виктор Емануил Савойски, в който беше замесено името на бившия български премиер Симеон Сакскобурготски, каза в специално интервю за предаването „Портфейл” на Дарик бившият президент на американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън.

Очаквате ли скандалът с Виктор Емануил Савойски, в който беше замесено името и на бившия български премиер Симеон Сакскобурготски, да навреди на управляващата коалиция?

Не. Не мисля, че този въпрос изобщо засяга България. От информациите, които прочетох, стигам до извода, че фактът, че нечие име е споменато някъде като името на нечий братовчед, изобщо не е доказателство за вина. Малко се притеснявам, че всичко изглежда като партизанска битка, състояща се в обвинения в корупция на политическите опоненти. Проблемът, пред който е изправена България, е свързан със системна корупция и нередности в правосъдната система. Скандалът и начинът, по който се отговаря на него, изглеждат като отвличане на вниманието от реалните причини за загриженост, които ЕС има по отношение на представянето на България. Нещата са много по-технически и опират не до известните личности, а до общите практики. Не съм сигурност, че това търсене на скандал в България е полезно.

Според вас какво трябва да направи българската прокуратура, за излезе с достойнство от тази ситуация?

От моя гледна точка единственото, което има значение за България, е това, което Оли Рен и ЕК, които разглеждат напредъка на България, отбелязаха като задачи за изпълнение. Това е пътят към европейското бъдеще на страна ви.

Изненада ли Ви този скандал и в каква степен?

Във Вашингтон на този скандал не се обръща голямо внимание. Към момента става дума за обвинения по скоро в самото общество. Изглежда ми повече като кампанийна политика. Не мога да ви кажа от кого се води. Загрижеността ми идва от факта, че българското общество изглежда много по-заинтригувано от скандала, отколкото от същността му. Просто не смятам, че фактът, че името на бившия български премиер е било споменато в телефонен разговор, ще окаже каквото и да е влияние на преценката на ЕС за цялостния капацитет на българското правителство и общество. Всички те ще базират оценката си на много по-съществени и важни въпроси. Обществени скандали, които избухват в момента, няма да повлияят на окончателното решение нито по позитивен, нито по негативен начин.

Как гледате на идеята за мораториум върху правото за продажба на реституираните царски имоти?

Подобен вид решения трябва в много по-голяма степен да са базирани на законодателството. Проблемът с България е, че тя не прави нищо да реши проблема с корупцията. Когато всеки гражданин излезе извън работното си място, той би искал да получи политическо отмъщение. Отмъщението не е същото като правосъдието. Ако Симеон Сакскобургготски е извършил нещо нелегално, съдебната система е тази, която трябва да го докаже. Това обаче не се постига със скандали, а според законовите разпоредби. А срещу г-н Сакскобургготски няма повдигнати обвинения.