Вършим каквото хората очакват от нас
Вършим каквото хората очакват от нас / netinfo

Интервю с лидера на Демократи за силна България Иван Костов

Иван Костов за досиетата. Защо...не ги отворихте Вие, защо ги реактивирахте?

Това са съвсем отдавна отговорени въпроси. Какво целим с отварянето на досиетата веднага ще кажа - това е първа стъпка про- неутрализирането на една нелегитимна, скрита власт, която пречи от 16 години на промените в България, превръщайки в казионни политически партии, профсъюзи, медии, която създава връзки с организираната престъпност, създава самата организирана престъпност и я покровителства. Това целим. Ние целим да неутрализираме тази скрита власт. Не целим нито да задоволим амбициите на Румен Петков, нито политически да търсим някакви такива реванши в миналото, нито морално пречистване. Искам да го кажа съвсем ясно от политическа гледна точка какво целим. Не целим трагедии като... или драми като тези, които виждаме с отворени досиета и преживявани от хора. Ние целим като държавници държавата ни да има много по-малко зависимост от тази скрита, нелегитимна власт, която е свързана с руските специални служби и която непрекъснато се намесва в българското демократично и политическо развитие, намесва се в българския бизнес, намесва се в медиите, манипулира общественото мнение и т. н. Това целим. Това е една от причините, заради която ние искаме да отидем в НАТО и да отидем в ЕС. В общата политика на сигурност на ЕС ние ще запишем, че искаме защита точно от тези... от тази нелегитимна, скрита власт на репресивния апарат на комунистическите партии, и това го искат не само България - искат го всички страни от източния... от Източна Европа.

Добре, излиза, че и вие през годините не сте имали достатъчно информация за собствените си съюзници. Тук се въртеше името на Каракачанов. Така ли излиза?

По въпроса за реактивираните агенти - това е пълна измислица на г-жа Татяна Дончева. Тя не знае всъщност за какво говори. Г-н Каракачанов не беше обявен, защото според закона действащи агенти не можеше да бъдат обявявани. Сега искам да кажа, че ние сме извършили еволюция и сме намерили разрешение на този въпрос.

Как?

По следния начин - обявява се само дали дадена персона е бил сътрудник до 1989 г., а не се казва дали сътрудничи в момента, или не, и това ще се отнася за всички фигури в държавната... на държавни позиции или политически позиции, изброени в закона, тоест, нас ни интересува дали е сътрудничил на онзи репресивен апарат и това ще обявим. Това е еволюцията на нашата собствена позиция. Ние сме го изчистили това.

Добре, хубав преход към темата за кандидат-президента на десницата е проблемът с формата, в който ще се взимат... така, тази дума употребявате, формата, който ще вземе решението кой да бъде...

Знаете ли, само искам да кажа една дума. Не може генералите от репресивния апарат, тези които непосредствено са изпълнявали и опредметявали волята на комунистическата партия и на руските специални служби, да бъдат способни от експертиза как точно да бъдат неутрализирани. Не могат да дадат експертиза, как те ще бъдат неутрализирани. Това е пълно недоразумение в главата на БСП... в главите, де, като на Татяна Дончева, защото тя не може да си отговори на оня въпрос, който постави в ефир какво целим - целим да неутрализираме тези хора. Ето, съвсем просто е - затова не можем да ги питаме за досиетата.

За генералите е ясно, че не може. А може ли агент на Държавна сигурност да участва във вземането на решение, кой да бъде кандидат на десницата за президент?

Не може и не бива.

Това изключва ли ВМРО от взимането на решение за кандидат-президент?

ВМРО като партия, да кажем, не изключва, но е добре г-н Каракачанов да излезе от тези преговори и той го направи вчера. Вижте, нека да кажем ясно. Ако бившият репресивен апарат е сложил начело на определени партии свои агенти - Шесто, пък на Първо, пък били в Шесто, пък били в Първо... това няма никакво значение, защото по определен начин тези партии се превръщат в казионни. Ако човек е мнителен, веднага ще си обясни, примерно, поведението с преговорите, с БСП за съставяне на правителство именно по този начин, защото са били по някакъв друг начин обвързани с подчиненост и са били накарани да подпомогнат създаването на правителството от БСП. Спомняте си, когато се формираше триъгълната коалиция - имаше вариант Българският народен съюз, където е ВМРО, да участва в създаването на правителството.

Това означава ли, че... Само че сега лидер е Каракачанов, ама партията е ВМРО и ВМРО казаха, че се радват, че той им е лидер, че е вършил хубава работа. Сега, тази партия остава ли в... сред партиите, които ще взимат решението?

В тези партии има избирателно тяло. Това, което трябва да обедини кандидатът за президент, е точно тези избиратели. Това е дефинитивно задачата му.

Добре, сега бих искал да ви дам възможност да представите Вашата теза за решението на казуса с десния кандидат-президент без... в началото поне, да Ви задавам въпроси, които изискват кратки и еднозначни отговори, Вие как си представяте решението? Вече трябваше да имате кандидата, ако си спомням, първите Ви идеи?

Вижте, последният факт от вчера е номинацията на Петър Стоянов, така че най-добре да отговоря по повод на тази номинация, защото...така, предметно ще говорим на хората за разбираеми неща.

Защо не Петър Стоянов?

Аз бях в същата позиция. Ще отговоря от себе си, ще отговоря от собственото си виждане за нещата. Аз бях номиниран също и отказах с аргумента, че си давам сметка, че не мога до обединя всички десни избиратели, и задачата на кандидата, който търсим, когато определяхме профила му е да е в състояние да обедини разделените от проявилите се принципни противоречия в десницата избиратели. Такъв кандидат трябва да намерим и по отношение на номинацията на Петър Стоянов, която не се е превърнала в кандидатура още, защото се очаква и неговата лична позиция - аз искам да напомня, че самият той направи такива изявления, същите. Той каза също, че не може да обедини десните избиратели. От тази гледна точка, когато говорим за профила на кандидата, връщам се към вашия въпрос - профилът на кандидата трябва да бъде такъв - търсим кандидат-обединител на десните избиратели.

А защо толкова месеци не можете да го намерите?

Що се отнася до ДСБ, ние направихме всичко, включително може би и някои не съвсем уместни стъпки, но ние номинирахме свой кандидат, а след това в процедурата на търсене на съгласие с останалите колеги от партиите - членове на Европейската народна партия, номинирахме още две кандидатури. Причината да номинираме две беше отказът на СДС да приеме представените от нас кандидатури, докато, искам тук да кажа, че ние се съгласихме с кандидатурите, за които... които представяше г-н Петър Стоянов, но самите кандидатури се отказаха от...

За кого говорите?

Нека да не споменавам имена.

Имало е и имена, които не са...

Имаше, имаше имена, срещахме се с тези хора, но тези хора, издигнати от СДС, в смисъл предложени... които отказаха, а ние имахме желание да ги приемем. Имаше такъв етап в тези консултации, тоест, виждахме обединителни фигури.

Г-н Костов, десницата се озовава в много странно положение - един не особено добронамерен коментар, мисля че в "Труд" беше, казва, че десните са между СЕ, и това е обсъждан кандидат за кмет на София през 2003 г., и Груйкин като... нали, не се говори за самите личности на тези хора, но по-скоро за тяхната липса на обществена популярност, неизвестност, която...

За г-н Груйкин мога да кажа, че той беше предложен от нас, защото Петър Стоянов...

Не, аз го познавам, той е... .

Той е чудесен човек и...е много активен и силно ангажиран общественик. Ние го предложихме, защото Петър Стоянов настояваше, че не може да бъде политическа фигура, че не може да бъде политическа фигура, защото политическата фигура разделяла. Това бяха неговите аргументи и затова ние, търсейки фигура на общественик, предложихме тази. Може би не е най-удачна в очите на публиката, но това беше такъв опит да преодолеем несъгласието с политическата кандидатура.

Тази идея за Чирков, която идва от "Гергьовден", как ви се струва? Вие, впрочем, го защитихте доста силно, когато бяха историите със сегашния здравен министър, който го уволни?

Първо, аз го защитих, защото срещу него се постъпи по нелегитимен начин. Той беше... първо, бяха направиха опит да го превърнат в изкупителна жертва, което е недопустимо в едно демократично общество. Така постъпват бивши комунисти. Те оклеветяват хората. След това не последва нищо, както виждате, срещу него. Това беше причината. Но що се отнася до номинирането му за президент, всеки кандидат за президент първо трябва да изпълни критериите, да заяви лично съгласие и там... да покаже, че не е сътрудничил на бившите тайни служби, не е бил член на БКП и т. н. Има си цял куп критерии.

Кой ще вземе решението сега при последното развитие? Възможно ли е да се озовете с две десни кандидатури - едната да бъде на Демократическата партия, земеделците с лидер г-жа Мозер и вие? От другата страна да бъдат СДС, подкрепени от Бойко Борисов, други десни партии?

Това, което настояваме ние да изпълним, това е ангажиментът, който сме поели пред Европейската народна партия, защото ние все пак по някакъв начин сме много по-близки, четирите партии, бидейки членове на едно европейско партийно семейство. Ангажиментът е ние да излъчим кандидат по общо съгласие. Това сме се съгласили и не се отказваме да... от този ангажимент. ДСБ не искаме да обсъждаме други варианти, преди да сме изчерпили окончателно този ангажимент, и искам да кажа, че ние ще останем верни на този ангажимент и няма да прекъсваме преговорите.

А защо сте против една идея, която изглежда на пръв поглед печеливша - да получите подкрепа, включително като разговаряте с популярна фигура като столичния кмет?

Изглежда не се разбира ясно, но ние като политически формации не се нуждаем от подкрепата на Бойко Борисов. Ние бяхме противници с Бойко Борисов на изборите. Ние имахме друг кандидат и неговата подкрепа за нас не е необходима. Необходимо е следното - да излъчим единен кандидат, който да получи подкрепа като персона, която се явява на мажоритарни избори, като личност - кандидатът е друго...

Вие бихте се съпротивлявали, не бихте казали...

...Разбира се.

...Бойко Борисов да не подкрепя вашия кандидат.

Кандидатът трябва да получи подкрепа отвсякъде, включително, ако искате, и от избиратели на БСП. Би било чудесно, ако той намери аргументи и привлече избиратели на БСП, защото това са мажоритарни избори. Той се бори мажоритарно за президент. Заради това е необходимо кандидатът да не е затворен в тесните рамки на своето избирателно цяло за каквото може да се предположи, че е затворен Петър-Стояновата... Стоянов в избирателно тяло на СДС. Кандидатът трябва да може да привлече подкрепа от всички страни.

Тоест, търси се кандидат, който би получил подкрепата и на Бойко Борисов.

Е, защо не, и аз продължавам натам, и на част от центъра, и на част дори на българската левица. Защо не? Той и така ще стане президент, ако стане.

Други кандидатури ще вади ли ДСБ?

Не, ние в момента... за нас преговорите се намират в следната фаза - ние сме номинирали кандидатури, изчерпали сме възможността да излъчим... четиримата председатели на партиите - членове на Европейската народна партия, и оттук нататък виждаме изхода в предварителни избори между първите обявени кандидатури, които спазиха срока до 25-и.

Тоест, това са Веселин Методиев, Георги Бакалов...

Да, и Сергей Игнатов.

Предварителни избори?

Да, това е един вариант.

Тоест, продължавате да държите на Веселин Методиев? Защото се завъртя името на Димитър Абаджиев, примерно.

Нашият кандидат за предварителни избори ще бъде Веселин Методиев. Той е първата ни кандидатура и, според нас, най-убедителна - човек, който има характерна политическа мекота, яснота, които не го превръщат в разединителна фигури, а просто човек, който може да обединява. Ние много внимателно сме обмисляли неговата кандидатура.

Всъщност, аз не си спомням, Вие отговорихте ли на въпроса за смяната на Методиев през 1999 година?

Да, да, да. Той беше сменен от правителството, защото настъпиха смени в ръководството на Демократическата партия.

Тоест, ако Вас ви бяха оставили като премиер, щяхте да си го оставите министър на. . .

Той беше оттеглен от кабинета от новия председател на Демократическата партия, тогава Александър Праматарски.

Да поговорим малко за посещението ви в Брюксел. Вие се върнахте онази вечер, нали?

Да, аз там имах много срещи. Искам да кажа, че се видях с почти всички важни фигури, успях да говоря с г-н Барозу, успях да се срещна с бъдещия председател на Европейския парламент, сегашен водач на мнозинството, г-н Пьотеринг... срещи, които, доколкото разбрах, г-н Сергей Станишев не е успял да направи, а ние бяхме по едно и също време там. Имах обяд с докладчика, по негова покана, за България, с г-н Джефри ван Орден и сме обсъдили всички въпроси, свързани с българската кандидатура...

Знам какво сте обсъждали от вестниците, които четох. Пишеше, че срещите ви са за Бойко Борисов.

Не, не, не, не, не, не...

Така че кажете кои са сериозни...

Не, не, не, това въобще не е било тема на тези разговори. То е смехотворно. Това наистина е...

Какво говорихте с тях? Какво ви казаха... нали тъкмо тогава правителството прие екшън-плана. Те знаеха ли за него?

Да.

Е, какво казаха?

И едно от нещата, за които се договорихме, е ние да получим екшън-плана. Оказа се, че г-н Джефри ван Орден също няма плана, но ние общо взето знаем какво е записано в него. Другият проблем, който беше изяснен, беше нашата позиция, заявена пред г-н Барозу още по време на неговото посещение... ние там споменахме няколко важни неща, които в момента ги виждаме вече превърнати в план за действие, очевидно под натиска на Европейския съюз, на Европейската комисия. Ние поискахме три неща. Първото - да бъдат отменени тези членове на конституцията, тези поправки на конституцията, които подчиняват съдебната власт на управляващото мнозинство. Второ, ние поискахме отваряне на досиетата. И трето, поискахме правителствени смени. Сега, по отношение на правителствените смени очевидно Европейската комисия не може да вземе отношение и не може да каже "да, трябва да се сменят" - това си е вътрешна работа на България - но по отношение на другите неща, ние ги чухме да идват през говоренето на г-жа Меглена Кунева. Тя каза, че ще има конституционни промени, тя каза, че ще има и нов... отваряне на досиетата, което иска общественото мнение. По този начин искам да кажа, че нашите позиции, критични позиции по отношение на неизпълненията, констатирани от страна на българското правителство пред Европейския съюз за членство, бяха приети, всичките и бяха опредметени по определен начин, първо, и още веднъж доказани от атаката на пленума на Върховия касационен съд срещу поправките на конституцията - нещо, което се забравя от... и някак си не се вижда от обществените наблюдатели, от медийните наблюдатели, а това е изключително важно. Това показва, че ние сме били абсолютно прави и не "човекът на Костов", както си позволява Михо Михов като безотговорен човек да говори - това го искат 80 върховни съдии на Република България на свой пленум. Те атакуват тези конституционни промени. Освен това видяхме как повдигнатият въпрос за досиетата рефлектира в позиция на тристранната коалиция и тя се съгласи - нещо, което направи с нежелание, защото две от тези партии, и БСП най-вече, винаги са били категорично срещу отваряне на досиетата. Ако този въпрос не е решен досега, той се дължи на затварянето на досиетата от Симеон Сакскобургготски по време на неговото управление и от категоричната съпротива на Българската социалистическа партия този въпрос да бъде изчистен. Така че това е много добра еволюция, която ни кара да считаме... и нека хората, които служат това предаване, да обърнат внимание кой е бил прав в критиките си и кой е бил не прав като се е опитвал да представи доклада на Европейската комисия едва ли не като хвалебствен за изпълнение от българската страна. Ето, оказа се, че всички най-важни неща, които ние казахме, че трябва да се направят, ще бъдат направени. Това означава, че "Демократи за силна България", нека да не звучи самохвално, но сме в авангарда на политическите идеи по отношение на европейското членство.

Това значи ли, че одобрявате екшън-плана?

Още не сме видели самия екшън-план. Много вероятно е...

Това, което излезе в печата... те вчера не го пуснаха, както бяха обещали, може би нещо си дописват, след като са го приели. В самия екшън-план е приемане на конституционни промени, нови закони, нови наредби... малко... пак няма екшън, така, от гледна точка на нормалните разбирания за някакви действия. Пак ще се пишат някакви закони, някакви промени, нещо, което май започва да дразни европейците. Системи за оценки ще се изграждат... няма предметните неща, които човек вижда в Европа.

Вижте, нека да сме съвсем откровени и не бива да създаваме такива очаквания сред хората. Какъвто и да е екшън планът, няма да позволи ние да неутрализираме тази скрита нелегитимна власт, бившия комунистически репресивен апарат. Няма да го неутрализира за два месеца и половина - три. Не може да стане това толкова бързо. Второ, няма да направи ефективна и силна, и работеща съдебната система, няма да стане толкова бързо. Няма да се справи с корупцията и няма да осъди престъпниците, които заслужават присъда. Това не може да стане за три месеца. Това е твърде кратък срок. Това, което ние трябва да покажем - ето, казвате вие, не че приемаме послушно някакви закони, а силна воля да демонстрираме, че в България има кой да се пребори за независимостта на съдебната власт - ето го пленумът на Върховния касационен съд. Има политици, които искат да преустановят тази скрита, нелегитимна власт на комунистическия репресивен апарат, и ето го съгласието, очертава се вече и начинът на действие. Това са факти, които ще бъдат приветствани, защото ние сме последната страна, която създава опасения в самия Европейски съюз, че носи опасност със себе си. Искам да застанем за минутка не като българи, а като европейци и да погледнем към България. България идва с организираната престъпност, с корупцията, с трафика на хора, с трафика на наркотици, с контрабандните канали, с обвързаната с властта организирана престъпност, корумпирана, и влиза в Европейския съюз. Какво ще стане с данъчната система, с Данък добавена стойност, с границите на Европейския съюз и т. н.? Какво ще стане със зависимостта на българския политици, на български фирми и на български казионни организации с руските специални служби? Как ще се решават тезивъпроси? Дали един министър тук на енергетиката и икономиката няма да продаде българската газопреносна система на руснаците и няма да постави държавата ни в още по-голяма зависимост? Всички тези въпроси европейците си ги задават с опасения, със страх.

Вие вярвате ли в това, че... как я нарекохте, триъгълната коалиция...

Защото не е тристранна. Тя е едностранна, но е триъгълна.

А вярвате ли в нея, че ще отговори...

Аз, ако вярвам на тази триъгълна коалиция, няма да съм опозиция, ще бъда избирател.

Е, тогава излиза, че няма да станат нещата с Европейския съюз?

Опозицията, работата й е да гледа критично на управлението на страната и да кара управляващите да извършват действия, които те не желаят да извършват, в името и в полза на България. Ние точно това правим.

Докога се виждате в опозиция, като гледате десницата, каква е визията на десните? Вашата лична визия за бъдещето на ДСБ...

Аз се срещам с хора и това, което с удоволствие чувам... съжалявам, че трябва два пъти да говоря, така, в положителен... това не ми е характерно, за ДСБ, но аз чувам отвсякъде, че хората, които ни следват, които са гласували за нас, силно одобряват поведението ни като опозиция, поведението на парламентарната група, на националното ръководство и казват нещо... Снощи в Пловдив ми казаха - на нас ни завиждат комунистите заради парламентарната група, която имаме като "Демократи за силна България". Това, според мен, е добре. Това означава, че ние честно изпълняваме функцията, заради която сме изпратени в Народното събрание.

А защо все пак остават малко тези, които подкрепят...

Защото има могъщ популизъм в България. В България има хергелета популистични политици, цели носещи се пространства, хергелета, които...

Какво е хергеле, че тази дума не я знам.

Хергеле... това са коне на свобода, такива, които ходят където си искат, преди всичко движени от естествения си нагон. Това не е политика, това е...

Как Вие виждате... с хергелетата...

Това е популизъм, на който ще му мине времето, защото той се изтощава. Най-могъщата вълна на популизма беше Симеон Сакскобургготски. Той увлече най-много хора, очевидно, пред очите ни и виждаме, обаче, как свършва това нещо. Виждаме какво стана с очакванията на хората и виждаме, че те бяха доведени дотам да гласуват за сила, представяща се за алтернатива, която ги заведе да служат на Българската комунистическа партия, на бившата Българска комунистическа партия, тоест, заведе ги... десни или центристки избиратели - заведе ги в лявото политическо пространство. Това е, това е популизмът - да измамиш хората, че ще направиш нещо за тях, и едновременно с това да използваш вота им точно срещу тяхната воля. Такива има много.

...вие чакате? Може да не станете...

Ние работим упорито. Разбира се, разобличаваме популизма, борим се с него, обясняваме и вадим много сериозни аргументи срещу този популизъм. Така че просто вършим... вършим това, което хората очакват от нас.

Лидерът на "Демократи за силна България" Иван Костов в "Седмицата" на Дарик радио.