В. Фигаро: София влиза в играта на великите сили
В. Фигаро: София влиза в играта на великите сили / снимки: Sofia Photo Agency

Под заглавие "София влиза в играта на великите сили" вестник "Фигаро" помества в електронното си издание кореспонденция от София, в която е посочено, че посещението на президента на САЩ Джордж Буш в България поставя акцента върху стратегическата роля на новата членка на Европейския съюз в района на Балканите.

Отношенията между България и Съединените щати вече не подлежат на разискване и ако съществува някакъв антиамериканизъм, то той се изразява само от крайните партии или поопределен повод, се казва в публикацията. Като пример е посочено участието на председателя на групата на социалистите в българския парламент Михаил Миков в демонстрациите против американските въздушни удари срещу Сърбия по времето на Милошевич.

Партньорството със Съединените щати обаче не беше поставено под въпрос след идването на власт на социалистите след изборите през 2005 година и БСП, принудена да сформира коалиция с НДСВ и ДПС, бързо забрави целите, които си проповядваше, докато беше в опозиция, посочва изданието.

Говореше се, че със завръщането на бившите комунисти начело на държавата българското правителство бързо ще поеме отново по пътя към Москва и лоното на Русия. В действителност смяната на правителствата при управлението на един и същи президент - социалиста Георги Първанов - не предизвика резки отклонения във външната политика на България, изтъква вестник "Фигаро".

Европейският съюз /към който страната се присъедини на 1 януари 2007 година/ и Съединените щати остават двата основни стълба, на които България иска да се опира, продължава публикацията, цитирайки премиера Сергей Станишев, според когото не е необходимо да се прави избор между двете - "Все едно да избираш между майка си и баща си", казва той.

Изданието се позовава и на американския посланик в София Джон Байърли, който казва: "Повече Европейски съюз означава повече Съединени щати в България". Бизнесмен обяснява нещата по-прозаично - ЕС осигурява "фондовете и правилата", а САЩ - сигурността, посочва изданието.

Вестник "Фигаро" припомня също, че споразумението между София и Вашингтон за предоставяне на военни бази за 2500 американски войници разгневи Москва, за която "България остава важен стратегически партньор". Но София се е научила да използва новите си съюзнически отношения, за да се противопоставя на руския натиск, изтъква френският всекидневник.

Българското правителство не крие гордостта си от посещението на Буш, което означава признание за неговото геостратегическо значение, се посочва в публикацията.

Изданието отбелязва, че САЩ, подобно на ЕС, отдават голямо внимание на стабилизирането на страните от Балканите, където въпросът за Косово още не може да намери решение. Освен това те се опитват и да разнообразят източниците си на енергийни доставки чрез проекти за нови петролопроводи и газопроводи, подчертава вестник "Фигаро".

В тази битка България заема важно място поради географското си положение, а Вашингтон осъзнава това, подобно на Москва и Брюксел, който ще повдигне въпроса на следващата среща на върха на ЕС на 21 и 22 юни. Така София си пробива път в играта на великите сили и в същото време се надява да получи подкрепа, за да издейства освобождаването на петте български медицински сестри, затворени в Либия от осем години насам, отбелязва френският всекидневник.

Освен това София се надява да бъдат премахнати американските визи за българските граждани, които вече са граждани на ЕС. Тази надежда обаче може да не се сбъдне, тъй като американското правителство е по-склонно към ограничения в тази област, отколкото към отпадане на визовите ограничения, прогнозира вестник "Фигаро". /БТА/