"В България хапваме и пийваме с наслада", казва българката Мария Дунес-Розе, собственик на ресторанта "При Мария" в Берлин. Екип на ДВ научи от нея как се приготвя миш-маш и защо българите са на масата с часове. Ето какво разказа Мария:

„За първи път посетих Берлин през 1991 година. Градът много ми хареса, отворен е към света, голям е. Берлин е много просторен, зелен, светъл. А и тук се запознах с един много симпатичен мъж“, разказва Мария.

Мария Дунес-Розе е родена 1975 година в София. Там преминават и младежките й години. През 2004 г. любовта я отвежда към Берлин. Две години по-късно тя открива свой собствен ресторант. В продължение на 7 години заведението й върви много успешно. Тогава обаче собственикът на сградата изведнъж прекратява договора й за наем. Мария е принудена да започне всичко отначало През 2015 г. тя се мести в ново помещение и открива ресторанта „При Мария“.

Ето колко българи са станали германци

„Завършила съм маркетинг и мениджмънт, но когато дойдох в Берлин не открих кой знае колко възможности да се развивам професионално. И тогава реших да открия ресторант. Да бъдеш добър домакин - това си е цяло изкуство, то не се учи. Човек или се ражда такъв или не".

На времето дядото на Мария също е имал ресторант в София. Тя продължава семейната традиция. Освен модерни ястия, тя предлага и класическа българска кухня.

„Българите обичат миш-маш. Ястието е вкусно и лесно за приготвяне. То се готви най-често през лятото и есента. Именно по това време на годината човек навсякъде може да купи чушки, които са важна съставка за миш-маша“, казва тя. Ето рецептата на Мария:

„Името миш-маш описва начина на приготвяне. Всички продукти просто се разбъркват в тигана. Единствено българското сирене се прибавя най-накрая и се разбърква внимателно“.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата

Концепцията на ресторанта „При Мария“ гласи: уютна обстановка, но не претъпкано с мебели и с неща. Тук гостите трябва да се чувстват като у дома си, но и да усетят поне малко от българската атмосфера. Затова и в менюто има само българско вино.

„В България хората хапват и пийват с наслада. При нас яденето и пиенето вървят ръка за ръка. Седенето на масата често продължава с часове, през уикендите понякога до 3-4 часа. Ние винаги започваме със студена ракия и салата. Хапваме бавно, пийваме бавно, а после идва основното ястие, поднесено с вино. И през цялото това време ние се храним с наслада и не спираме да приказваме“, казва Мария.

Две вдъхновяващи истории: Защо се върнахме в България

Мария Дунес-Розе е кръстила ресторанта си „При Мария“, защото звучи като на италиански, но си е съвсем българско. Много от гостите й са редовни клиенти, които ценят нейното малко късче България.