Как Балкантурист измисли шопската салата
Как Балкантурист измисли шопската салата / ThinkStock/Getty Images

Какво е общото между гръцкото сиртаки и българската шопска салата? Че и двете са плод на оригинални хрумвания: първото е измислено в Холивуд, а второто - в българския "Балкантурист".

Така поне твърдят от германските обществени радио и телевизия ARD. Според медията, гръцкият национален танц сиртаки е бил "изобретен" специално за холивудския актьор Антъни Куин - и по-точно за ролята му във филма "Зорба гъркът". Понеже Куин изобщо не можел да танцува, създателите на филма измислили специално за него този сравнително лесен гръцки танц. Горе-долу по същото време в България бил изобретен друг много успешен продукт. В свой репортаж от България ARD разказва историята на шопската салата.

В бяло, зелено и червено

Шопската салата е лесно за приготвяне, но много вкусно предястие. И противно на разпространеното мнение, шопската салата не е стара балканска, а чисто българска рецепта.

Шопската салата - лидер във "Вкусът на Европа"

Историкът Стефан Дечев, който е голям любител на шопската салата, се е ровил в архивите - и научил следното:

"Мит е, че това е традиционна салата. Но че е българска салата, не е мит. Шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма "Балкантурист" и е дело на професионални готвачи", разказва Дечев.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата
netinfo
Салатата е "измислена" през 1950-те години, а целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от "зеленчуковата градина на Европа", както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието - настъргано сирене, домати, краставици и чушки - отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.

Чия е шопската салата?

Христо Христозов, който всяка година организира конференция на тема здравословно хранене, е истински фен на шопската салата. Защото е много полезна и типично българска, мислел си той. Но други не били на това мнение:

"Имам малко травматичен опит с шопската салата. Преди десетина години бях в един ресторант в Загреб, който представяше в менюто си шопската салата като хърватско национално ястие. Повиках шефа на заведението, за да му обърна внимание, че това е българска салата - и тогава избухна истински балкански спор", спомня си Христозов.

"Обичам я!"

Шопската салата бързо се разпространява във всички страни от тогавашния Източен блок - някъде я предлагат със сирене, другаде - без. "Лично аз я опознах и обикнах със сирене", разказва авторката на репортажа Карла Енгелхард, която е израснала в бившата ГДР. По-нататък авторката споделя, че навремето е срещала огромни трудности да си набави всички необходими продукти. В ГДР, където много стоки бяха дефицитни, било истинско чудо да се намерят всички продукти, необходими за приготвянето на вкусната салата. Единственото изключение е лятото на 1986 година, когато ГДР била буквално залята от пресни зеленчуци. Причината: след катастрофата в Чернобил социалистическите страни не можели да пласират земеделската си продукция на Запад и затова всичко се стичало към ГДР.

"Днес продължавам да обичам шопската салата. Нещо повече - тя е част от биографията ми", казва Карла Енгелхард в края на репортажа си.