Ударението, поставено от САЩ върху изграждането на афганистанска армия
Ударението, поставено от САЩ върху изграждането на афганистанска армия / netinfo
Съединените щати искат да пренасочат усилията си в Афганистан върху местната армия и полиция, но съществуват сериозни въпросителни около тази стратегия, която вече се сблъска в Ирак с проблеми като дезертьорство, религиозно разделение и корупция.

Миналата седмица Съединените щати предадоха 12 хиляди огнестрелни оръжия, стотици автомобили и друго оборудване на Кабул. Тази акция, която е най-голямата досега, обаче е показателна както що се отнася до това, което американците дадоха в ръцете на афганистанците, така и на другото, което се въздържаха да предоставят на афганистанските сили.

"Тази стъпка е част от цялостната стратегия на НАТО евентуално да предаде отговорността за сигурността на местните сили, така че алиансът да може да се изтегли от страната, но реалистично погледнато това не може да стане през следващите години", коментира американския мозъчен тръст Стратфор.

Джиповете и автоматите ще дадат на афганистанската национална армия по-голяма мобилност и огнева мощ, но за разлика от тежките оръжия като бронирани машини и артилерия, те не означават, че НАТО се доверява особено на афганистанската армия.

Наброяващата 40 хиляди души афганистанска армия все още разчита на близо 45 хиляди чуждестранни войници за въздушна и артилерийска подкрепа, транспорт и евакуация на пострадали. Дори и сега в някои общи бази американските военни имат отделно управлявани и охранявани лагери, като афганистанските войници остават зад оградата.

Една популярна теория на конспирацията тук гласи, че Съединените щати възпрепятстват създаването на местни военновъздушни сили заради опасения от атака на пилот-изменник. Силите на НАТО и на САЩ са остро критикувани за смъртта на цивилни, много от които при въздушни удари, тъй като не винаги могат да различат враг от приятел.

Мнозина анализатори смятат, че една силна, ефикасна и некорумпирана армия и полиция са от жизнено важно значение за спечелване на подкрепата на афганистанското население. Афганистанците по традиция са готови да се съпротивляват на външни сили, казва Шон Кий, експерт по сигурността и преподавател по международни отношения в американски университет.

Укрепването на афганистанската армия бе ускорено, като целта е числеността й да достигне 70 хиляди души идната година, вместо през 2010 година. За сравнение иракската армия наброява 120 хиляди души при по-малка държава, по-малко население и по-лесен терен за водене на бойни действия.

С новото оборудване и с допълнителните 8,6 милиарда долара, обещани от администрацията на Буш за афганистанските сили за сигурност, те ще играят по-активна роля през 2007 г., смята Стратфор.

След миналата година, която бе най-кръвопролитната от свалянето на талибанския режим от водените от САЩ сили през 2001 г., бунтовниците се очаква да предприемат мащабна офанзива тази година, подсилени от сигурните убежища в Пакистан и от парите от наркобароните, които се радват на увеличените макови насаждения.

Въпреки дезертьорите, някои от които отиват при талибаните, и други проблеми, армията е смятана за относително успешна и до голяма степен мултиетническа в една държава, където племенната лоялност е от първостепенна важност. Това обаче не се отнася до полицията, която е обвинявана в ширеща се корупция - от взимането на подкупи от пътните полицаи в Кабул до сътрудничество с наркобосове и контрабандисти.

Полицията е смятана в почти всеки район по-скоро за източник на несигурност, отколкото на защита, заяви Международната кризисна група в най-новия си доклад: "Вместо да печелят доверието на местните общности, те често се държат като грабители, което още повече отчуждава местните хора".

Официално полицейските сили наброяват 65 хиляди души, макар че на практика са далеч по-малко. Те са зле оборудвани и платени, ако въобще им се плаща. НАТО, САЩ и афганистански представители изтъкват, че основният им приоритет е възстановяването на икономиката, а не сигурността.

"Дали основният акцент трябва да бъде върху армията и полицията според мен е спорен въпрос", казва бившият министър и правителствен съветник Хамидула Тарзи. "Дали това няма да доведе по-скоро до обратен ефект? Аз наистина не мога да разбера по какъв начин това би било в състояние да реши някои от проблемите, с които се сблъскваме сега, които са политически, етнически, племенни", казва той.

Според него Съединените щати може би смятат, че тяхната политика на използването на по-голяма военна сила в Ирак може да ускори налагането на мир, ако бъде приложена и в Афганистан. "Това е грешен подход. Социалноикономическият аспект е най-важен. Военният вариант е нереалистичен", посочва Тарзи. /БТА/