Сърбия одобрява конституция, ЕС иска друго
Сърбия одобрява конституция, ЕС иска друго / netinfo

Сърбия прие официално новата си конституция на церемония в парламента, но все още не е сигурно дали враждуващите партии са се договорили за дата за провеждане на предсрочни избори. Това се казва в анализ на гръцкото издание „Катимерини”.

Изборите бяха предвидени още на 29 октомври, когато Сърбия гласува за подмяна на конституцията от 1990, писана под диктовката на тогавашния президент Слободан Милошевич. След преговорите, които продължиха цяла нощ, правителството публикува декларация, в която съобщи, че очаква сесия на парламента, която да приеме проектозакона.

Законът очертава начините за прилагане на конституцията, включително и срокове за провеждане на избори. Политически източници съобщават, че графикът е разтеглив, като очертава срок за парламентарни избори в разстояние на 45 до 120 дни. Законът трябва да бъде одобрен от две-трети от депутатите, които са 250 души.

Опозиционната крайнонационалистическа Радикална партия държи баланса в парламента с 82 места и иска провеждане на избори в началото на февруари догодина. Прозападните партии искат това да стане през декември.

Междувременно, ЕС призова Сърбия да "възприеме конструктивна позиция" в преговорите за бъдещето на областта Косово и заяви, че тя трябва да съдейства на трибунала на ООН за военни престъпления, ако иска по-близки връзки с ЕС.

Сърбия и нейните балкански съседи трябва също да направят повече в борбата с корупцията и да засилят политическите реформи, необходими за евентуално членство в ЕС, според годишния доклад на Брюксел за напредъка на страните, които биха желали да станат членове на блока.

"Вярвам, че гражданите на Сърбия, както и политическото ръководство сега мислят по-малко за националното си минало и повече за европейското си бъдеще, което е по-добре за Сърбия и по-добре за западните Балкани," каза пред журналисти комисарят за разширяването на ЕС Оли Рен при публикуването на доклада.

"Очаквам Сърбия да заеме конструктивна позиция по въпроса за Косово," добави Рен. Докладът на ЕС за Сърбия подчертава, че стъпките към евентуално членство са били замразени, докато Сърбия не докаже, че сътрудничи изцяло на Международния трибунал за военни престъпления и не предаде търсения за военни престъпления генерал Ратко Младич. /БГНЕС/