Скандалът на месна основа между Русия и Евросъюза
Скандалът на месна основа между Русия и Евросъюза / netinfo

Русия и Европейският съюз са заплашени от нов скандал на “месна” основа, свързан с предстоящото членство на България и Румъния в ЕС, пише в днешния си брой руският вестник “Независимая газета”.

Два дни преди срещата Русия-ЕС в руско-европейските отношения се разгоря нов скандал. След демарша на Полша, която наложи вето на Евросъюза за началото на преговори с Русия за ново базово споразумение, стана известно, че Русия може да нанесе на ЕС загуби на стойност почти 2 милиарда евро, ако последният не изпълни някои условия.

Интересното е, че както в случая с Полша, искаща от Москва да отмени ембаргото на нейната животинска продукция, скандалът по линията Русия-ЕС отново има “месна” основа.

Европейският селскостопански сектор е заплашен от налагането на руско ембарго от януари 2007 г. В тази връзка Брюксел бе недвусмислено предупреден от руската Федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор. Общият обем на експорта на животинска продукция от ЕС за Русия е на стойност 1,7 милиарда евро. Пресаташето на Европейската комисия Филип Тод заяви пред “Независимая газета”, че на 3 ноември ръководителят на спомената служба Сергей Данкверт е предал на високопоставен представител на ЕК официално писмо и е информирал комисията устно, че руските власти планират да въведат забрана за вноса на животинска продукция от ЕС на 1 януари 2007 г. Като причина са посочени опасенията, свързани с търговията на животинска продукция в ЕС след поредното разширяване. През следващата година в Евросъюза ще влязат още две държави – България и Румъния.

Представител на ЕК е заявил пред Данкверт, че ембаргото би било неоправдано, защото ЕС е “предприел всички необходими мерки за преходен период за защитата, както на своите страни-членки, така и на трети страни, и ги смята за ефективни”.

ЕС е предложил да изпрати в Москва експертна група, която да обясни взетите мерки. Москва настоява всички изнасяни хранителни продукти да имат пълен комплект съпровождащи документи и сертификати, в които да се оказва използването на всякакви потенциално опасни пестициди или химикали на всеки етап от производството им. Информираното европейско електронно издание “EUobserver” отбелязва, че такива изисквания ще струват милиони евро, похарчени за административни разходи, а също така и до забавяне на доставките.

Информиран дипломатически източник в Москва е потвърдил пред “Независимая газета”, че съществува подобно писмо. От пресцентъра на Министерството на земеделието отказаха да коментират. Пресаташето на ЕК Филип Тод заяви, че “нито един животински продукт няма да попадне под ограничение на руския пазар, докато ЕК показва на Русия, че са предприети всички мерки за недопускането на заразено със свинска чума месо от България и Румъния”.

Европейски експерти и дипломати откровено заявяват, че Москва навярно ще се опита да извлече политически дивиденти при обсъждането с Европа на перспективите за по-нататъшни доставки на месо на руския пазар./БГНЕС/