Сеголен Роаял – първи шанс на Франция да има жена-президент
Сеголен Роаял – първи шанс на Франция да има жена-президент / снимка: БГНЕС

Сеголен Роаял може ясно да си представи как тя, Хилари Родъм Клинтън и германският канцлер Ангела Меркел образуват триумвират от жени-ръководители, управляващи голяма част от свободния свят.

След като се класира за финала на 6 май, който ще определи следващия лидер на Франция, социалистката Роаял направи важна стъпка към осъществяване на своята мечта.

Тя имаше две седмици, за да убеди нацията, че ще бъде по-добре начело с жена за президент за пръв път, отколкото с поредния мъж президент, нейния опонент Никола Саркози, консерватор, борещ се с престъпността.

Роаял, на 53 години, превърна въпроса за пола си в тема на своята предизборна кампания, като го обяви както за предимство, така и за недостатък. Тя казва, че й е било по-трудно като жена, но настоява, че избирателите трябва да я направят президент, защото жена на власт би била истински символ на промяна. "Не виждам защо трябва да приличаш на мъж, за да те вземат насериозно", казва Роаял.

През целия си живот Роаял е водила битка да докаже, че баща й не е бил прав да смята, че от осемте му деца трите дъщери няма да постигнат особено много. Както се разказва, изключително строгият военен веднъж заявил: "Имам пет деца и три дъщери."

Роаял има вродена дарба да разбира ежедневните проблеми на избирателите, а визията й за Франция е оптимистична и с фокус върху младежта.

А благата й усмивка и приказките за хармония прикриват желязна воля и склонност да критикува хората, с които е несъгласна. Тя е изпълнена с противоречия, което прави трудно еднозначното й определяне.

Феминистка, Роаял никога не се е омъжвала за бащата на четирите си деца, лидера на социалистите Франсоа Оланд, но прогресивните й възгледи са примесени с традиционни ценности.

Като министър на младежта тя даде достъп на тийнейджърките до хапчета против забременяване в училище, но също така се обяви против носенето в училище на прашки, които се виждат.

Още в началото на предизборната си кампания Роаял изказа възхищението си от политиката на "третия път" в икономиката на английския премиер Тони Блеър, след това излезе с традиционна социалистическа платформа, като обеща да повиши с почти 20% минималната заплата и да предложи 500 000 субсидирани от държавата работни места за млади хора.

Роаял прекара по-голямата част от кампанията си в обиколки из Франция, за да изслуша избирателите. Но помощниците й негодуват, че тя пренебрегва съветите и прави каквото си науми. Икономическият й съветник Ерик Бесон дори се оттегли, заявявайки, че Роаял е мотивирана само от собствената си слава и я обяви за негодна да управлява.

Социологическите проучвания дават ниска оценка на Роаял в категории като "президентско излъчване", но висока оценка за доверието на избирателите. Бивш министър на околната среда и на семейството, тя никога не е заемала ключов министерски пост.

Тя многократно се препъна във външните отношения, като веднъж заяви, че Франция трябва да подражава на китайската правосъдна система. Има големи празноти в платформата й - все още не е ясно как точно би променила 35-часовата работна седмица - един много важен въпрос във Франция. След първоначалната силна подкрепа резултатите й в допитванията намаляха.

С нарастването на съмненията нея Роаял изтъква независимостта си в партията, като настоява, че сама решава. На неотдавнашен митинг тя каза, че вижда себе си в бъдещето, ръководейки среща на върха на Г-8 с участието на Меркел и Клинтън.

Една от любимите фрази на Роаял е: "Аз съм свободна жена." (БТА)