Руската мафия укрепва позициите си в цял свят
Руската мафия укрепва позициите си в цял свят / netinfo

Управлението по национална сигурност на Унгария, което осъществява контрола над тайните служби, публикува годишния си доклад за състоянието на престъпността в страната.

В документа се посочва, че рускоезичните групировки продължават да са доминиращи в Унгария. Те активно разширяват сферата на своето влияние заедно с различни местни престъпни групировки. В доклада са казва, че “особеност на руските организирани престъпни групи е, че те са отчели предишния си негативен опит и все по-малко въвличат унгарци в своята дейност”.

Съобщава се, че руската мафия полага сериозни усилия да използва възможностите, които се откриват в бизнеса, свързан с ключовите отрасли, предаде Интерфакс. Авторите на доклада подчертават, че за обезпечаване на прикритие за своя бизнес рускоезичните престъпни групи в Унгария “мобилизират широките си връзки и се опитват да създадат връзки на политическо и правителствено равнище”. Управлението отбелязва, че тези групировки в частност се стремят да заемат нишата в стремително развиващия се в Унгария отрасъл за производство на строителни материали. Newsru припомня, че руската мафия отдавна има лидерски позиции в различни страни в света и продължава да укрепва позициите си.

Буквално преди месец Националната прокуратура за борба с мафиотските структури в Италия публикува доклад, в който се изразява безпокойство от действията на рускоезичните организирани престъпни групи. По данни на правоохранителните органи на Италия представители на руската мафия вече са готови да сключат съюз с италианските мафиоти от Камората, Ндрангета и Коза Ностра.

По данни на прокуратурата под контрола на руската мафия са земеделските предприятия в Тоскана. Руските мафиоти инвестират в недвижими имоти по Ривиерата, държат контрола на стоянките на микробусите, които превозват стоки и хора между Украйна и Италия. Руската мафия действа в Ломбардия, където се занимава с реконструирането на скъпи вили и притежава фирми за внос и износ, в Лацио, Тоскана, Пиемонт, Романия и Кампания.

Кланове на руската мафия управляват големи потоци наркотици, контролират маршрутите за доставки от Азия. Руската мафия се е активизирала и на намиращите се под юрисдикцията на САЩ Мариански острови и остров Гуам в южната част на Тихия океан. Там престъпниците перат пари, търгуват с наркотици и прехвърлят нелегални имигранти. Това беше съобщено в доклад на американски експерти. През последните години особено безпокойство от действията на руската мафия изразяват и в Чехия. Сферата на дейност на руските организирани престъпни групи обхваща много страни на престъпния бизнес – от пране на пари до трафик на хора, изнудване и мошеничество.

Експертите посочват тревожния факт, че руските банди са станали по-организирани и действат по-сплотено, отколкото в миналото. Те също така поддържат тесни контакти помежду си. Руската мафия е доминираща в чешкия престъпен свят. Следват ги престъпниците от Украйна, по-малко е присъствието на етнически банди на чеченци и дагестанци. При това в последно време престъпниците не само са се научили взаимно да се търпят в престъпния бизнес, но са започнали и да си сътрудничат. Има данни, че мафията си сътрудници с международния тероризъм. Руската мафия постепенно взима под контрол мексиканския наркобизнес. Това казват официални лица в Мексико и САЩ, както и редица авторитетни експерти.

Мексиканските наркокартели използват членове на руските организирани престъпни групи, както и бивши служители на КГБ за контрабанда на наркотици в САЩ, както и за засилване на влиянието си в региона. Руските мафиоти помагат на мексиканските наркотърговци да перат пари. За услугите си руснаците взимат 30 % от изпраните пари. Голяма част от операциите за пране на пари руснаците провеждат в различни офшорни зони – Хаити, Куба, Доминиканската република, Пуерто Рико. Руснаци съпровождат големи пратки наркотици, които се изпращат в САЩ. /БГНЕС/