Русия в тройката по привлекателност за инвеститорите
Русия в тройката по привлекателност за инвеститорите / netinfo

Само Китай и САЩ изпреварват Русия в инвестиционните планове на компаниите и фондовете през 2014 г., пише „Ведомости”.

Консултантската компания KPMG е анкетирала 311 топ-мениджъри на най-големите световни компании и инвестиционни фондове от 15 страни за техните инвестиционни планове. Ако плановете се сбъднат, през 2014 г. Русия ще стане трета по-предпочитане в света страна от инвеститорите.

През 2008 г. в Русия ще инвестират 10% от запитаните (7 място), през 2009 г. – 12% (5-то място), през 2014 г. – 19%. Особено примамливи за инвеститорите са инвестициите в производството на потребителски стоки в Русия: през 2014 г. това планират да направят 21% (разделя 2-3 място с Китай), през 2008-2009 г. – само 8% (6-то място). Делът на желаещите да инвестират в машиностроенето нараства от 25% на 30% (3-то място), в енергоносителите и енергетиката – от 10% на 14% (3-то място). До равнището на САЩ /13% (ще достигне дела на инвеститорите в транспорта и недвижимостта. Най-много инвеститори Русия привлича от Китай (45%) и САЩ (35%). Руските компании избират Китай (30%), Украйна (25%) и Казахстан (20%).

Украйна и Казахстан привличат със сходния манталитет, там има по-малко бюрократически бариери, отколкото в Русия, заяви Юлия Цепляева от „Мерил Линч”, а с Китай отдавна и тясно е свързана азиатската част на Русия. През 2014 г. Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК) значително ще изместят развитите страни. Сред петте най-привлекателни за инвестиции в машиностроенето освен БРИК ще бъдат само САЩ, при това на четвърто място. В IT областта Китай ще изпревари САЩ и Великобритания, а Русия и Индия – Германия. По инвестиции във финансовите услуги първенството ще запазят САЩ и Великобритания, но в топ 5 ще влязат Китай, Русия и Индия. Анкетираните са посочили сред факторите, определящи избора на страна за инвестиране, достъпа до нови потребители, а след това – политическата стабилност и законността. Факторът евтина работна ръка е на последно, 12-то място.

За компаниите най-важното са високите темпове на икономически ръст и конкурентните преимущества, които дават излаз на развиващите се пазари, отбелязва икономистът на „Голдман Сакс” Сандра Лаусън. Заплатите в Китай са по-високи от тези в Индия, Камбоджа или Виетнам, но Пекин привлича повече инвестиции, заяви Никълъс Ларди от Института за международна икономика. Но не всички страни от БРИК са еднакво привлекателни, смята Ларди. Например, Индия през 2007 г. е получила 15,3 милиарда долара инвестиции – четири пъти по-малко от Китай. В началото на ХХІ век, когато развитите икономиката се забавиха, Китай привличаше повече от всички инвестиции, а след като техният ръст се възстанови, Китай се лиши от първото място (през 2007 г. – 5-то).

Във Франция и Германия темповете на ръст са по-ниски, данъците са по-високи и регулирането е по-строго, но за инвеститорите е важно и нивото на развитие на пазарите, и инфраструктурата, и географското положение, смята икономистът от „Bank of America” Жил Мое. Има разлика между това къде искат да инвестират компаниите и там, къде те реално инвестират, предполага той. Франция традиционно заема по-задни позиции в прогнозите, но привлича значителни инвестиции (през 2007 г. – 123,3 милиарда долара, 3-то място). (БГНЕС)