Асма Асад е смятана за една от най-красивите първи дами в света
Асма Асад е смятана за една от най-красивите първи дами в света / Gulliver/Getty Images
Асма ал Акрас е родена през 1975 година в Лондон. Родителите ѝ са сирийски сунити, напуснали родината си още през 50-те години. Баща ѝ прави кариера в Лондон като кардиолог, майката е работила в сферата на дипломацията. Семейството се числи към образованата горна прослойка на сирийското общество.

Вижте в снимки Асма Асад - Розата на пустинята

Детството на Асма е охолно и типично английско. Ваканциите са времето, в което посещава Сирия, където още като тийнейджърка се запознава с десет години по-големия президентски син Башар ал Асад.

Асма Асад
Gulliver/Getty Images

Еманципираната Асма може да се похвали с впечатляваща кариера - завършва информатика и френска литература в реномирания лондонски Кингс Колидж, след което започва работа като инвестиционен банкер първо в Дойче Банк, а сетне в Дж. П. Морган.

Вижте в снимки първите дами, които светът дълго ще помни

Башар е по-малкият син на управляващия Сирия с твърда ръка Хафез ал Асад. Учи медицина в Англия, когато през 1994 по-големият му брат, предопределен за приемник на баща си, умира в автомобилна катастрофа. Изглежда, че Башар и Асма се опознават тъкмо по онова време в Лондон. Ала той трябва да се завърне в Дамаск - баща му го готви за престолонаследник.

През октомври 2000 година младата Асма се мести в Дамаск и на 31 декември се омъжва за приятеля си от детските години. Днес Асма Асад има три деца и продължава да живее в размирната Сирия.

„Розата на пустинята“ Асма Асад няма намерение да бяга от Сирия (ВИДЕО)

Асма е смятана за една от най-красивите първи дами в света.

Асма Асад
Gulliver/Getty Images

Модната библия Vogue я нарече „Розата на пустинята“ в статия, публикувана през 2011 година, но по-късно свалена от сайта на списанието.

Същата година се появиха слухове, че първата дама на Сирия е избягала с децата си в Лондон, но съпругата на Башар Асад опроверга информацията и заяви, че никога не си е помисляла да отиде някъде другаде.