Ядреният опит на Северна Корея
Ядреният опит на Северна Корея / netinfo

Северна Корея изпробва вчера за пръв път собствено ядрено оръжие или поне обяви, че е извършила успешен опит. Режимът на неразпространение на ядреното оръжие виси на косъм, а международната общност нищо не може да направи, пише "Время новостей".

Ядреният взрив в Северна Корея предизвика верижна реакция от критики в цял свят, отбелязва "Новие известия". Изданията поместват изявления на политически лидери и еколози от различни държави, осъдили действията на Пхенян.

Китайското ръководство за пръв път отправя толкова остри думи срещу Северна Корея, изтъква "Красная звезда". Според чуждестранни експерти в Пекин причина е фактическият провал на китайските продължителни и упорити усилия в шестстранните преговори за ядрената програма на Пхенян, пише вестникът.

Русия вече неведнъж предупреди, че излишният натиск върху Северна Корея, предимно от страна на САЩ, дава точно обратния ефект, цитира "Красная звезда" Константин Косачов, председател на външнополитическата комисия в Държавната дума. Ядреният опит обаче все още не означава, че Пхенян се е сдобил с ядрено оръжие, отбелязва обаче руският депутат, говорил пред ИТАР-ТАСС.

Успешният опит на КНДР може да има сериозни последици, посочва "Росийская газета". "Хайде, убедете сега Япония и Тайван, че нямат нужда от ядрено оръжие. Пхенян им даде чудесен повод да помпат ядрени мускули", коментира цитиран в изданието служител от южнокорейското външно министерство, пожелал анонимност. В крайна сметка всичко това може да пусне от бутилката "ядрения дух" в региона и да провокира необуздана надпревара във въоръжаването. А как да отвърнем ние в Южна Корея, когато ни запитат как смятаме да гарантираме сигурността на страната без собствено ядрено оръжие, щом ядрена Северна Корея е само на 40 км от Сеул? - добавя дипломатът, цитиран в "Росийская газета".

Пхенян не може да монтира на ракетите си изпробваното взривно устройство, коментира руски експерт пред "Известия". Ядреният опит не представлява военна заплаха, но заплашва стабилността на региона - може да подтикне близките държави към създаване на собствено ядрено оръжие, смята той. Ако обаче Пхенян продължи опитите, най-късно до две години ще разполага с пълноценна ядрена бойна глава, твърди пред вестника друг руски специалист.

Заплахата с придобиване на ядрено оръжие сама по себе си е отлично икономическо оръжие. Ключ към него притежават не само страните изпитатели, но и държавите, които издигат проблема на световно равнище, пише "Ведомости". Новата заплаха ще има сериозни икономически последици за Южна Корея, Япония и Китай, прогнозира изданието.

Анализът показва, че само азиатските държави нямат интерес от опитите. Затова уреждането на ситуацията и предотвратяването на подобни кризи в бъдеще трябва да бъдат оставени в ръцете на съседните страни - азиатските лидери Китай, Япония и Южна Корея, а не на международни организации и трети държави, пише "Ведомости". Впрочем изборът на южнокорейски представител за генерален секретар на ООН би бил твърде разумно решение в днешната обстановка, добавя всекидневникът.

Севернокорейската заплаха може да подтикне другите страни от Североизточна Азия в единен фронт да засилят натиска срещу Пхенян, за да се върне на масата за преговори. В това е убеден експерт от Лондон, когото цитира "Независимая газета". Китай и Русия могат да изиграят ключова посредническа роля за целта, допълва експертът.

Няма друг международен проблем, за чието решаване международната общност да е положила толкова усилия, колкото за да обуздае ядрените амбиции на Пхенян. Коалицията на най-големите държави обаче не успя да се справи с бедна Северна Корея, констатира автор на "Комерсант".

Съдбоносният смисъл на севернокорейския ядрен опит е присъда за системата на глобално управление, която бе формирана - или по-точно не бе формирана - през последните 15 години. Пхенян постигна целта си, като постави в идиотско положение и своите доброжелатели като Русия и Китай, и своите противници. Колкото и да заплашват Северна Корея със санкции и всевъзможни спънки, страната на идеите чучхе няма не се страхува от такива мерки.

Увлечени в позиционни интриги, великите държави днес забравят, че вече не са способни да контролират ситуацията в света. Процесите са спонтанни, а силите им /дори на САЩ/ са доста ограничени. Световните грандове вече са станали заложници на онези, които уж са под тяхно управление, пише авторът на „Комерсант". /БТА/