Първата дама на Франция остава недолюбвана
Първата дама на Франция остава недолюбвана / снимка: Guliver/Getty Images

48-годишната първа дама на Франция Валери Трирвильор, която в петък влезе в болница след разкритията за връзка между интимния си партньор Франсоа Оланд и 41-годишна актриса, остава недолюбвана във Франция въпреки опитите й от последните месеци да подобри имиджа си.

В началото на мандата на президента социалист в средата на 2012 г. тя защитаваше свободата на позициите си и смяташе за логично да остане на работа като журналист в популярния седмичник "Пари мач" и същевременно да изпълнява задълженията си на първа дама, която във Франция няма специално определен статут.

"Имам силен характер, не могат да ме озаптят", довери през април 2012 г. елегантната жена със златисто-кестенява коса, която в облеклото си се придържа към класическия стил. Един ден тя също така каза за в. "Таймс": "Няма да съм фигурант." Критиците й я упрекват, че открито подкрепи с туит по време на парламентарните избори от юни 2012 г. противника на Сеголен Роаял, бившата интимна партньорка на Франсоа Оланд и майка на четирите му деца.

Този ход бе приет силно отрицателно във Франция, а с личността си, възприемана като арогантна - десен депутат й лепна прякора "Ротвайлер" - си спечели неприязънта на мнозина французи, които не се колебаят да изразяват публично недоволството си от нея.

Разкритието за любовна връзка между 59-годишния Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе изглежда не е довело до обрат в обществените настроения и не е предизвикало реакции на симпатия. В интернет се появиха иронични коментари и дори фотомонтажи на двете жени с лицето на актрисата и прическата на Валери Трирвильор.

Опозиционни депутати също реагираха остро. Даниел Фаскел от десния Съюз за народно движение повдигна в свои туитове въпроса за статута на Валери Трирвильор. "Нормално ли е тя да остане в Елисейския дворец за сметка на данъкоплатеца след като президентът има други връзки? Коя е днес първата дама на Франция?", запита той.

Валери Трирвильор не е сключила брак с Франсоа Оланд - безпрецедентна ситуация за първа дама в Петата френска република. Тя въпреки това участва в официалните дейности на партньора си - пътувания в чужбина или церемонии в Париж като в сряда за ритуалното разрязване на солената пита с късметче за Богоявление.

След трудния си старт в Елисейския дворец тя реши да избягва светлината на прожекторите и възприе по-подходящо за новите й задължения поведение. От септември 2012 г. тя е и посланик на благотворителната фондация "Франс либерте".

Родената на 16 януари 1965 г. в западния френски град Анже Валери Масоно е петото от шест деца. Тя прекарва детството си в работнически квартал и се определя като произхождаща от "останало без никакви пари буржоазно семейство". Дядо й е бил член на ръководството на банка, продадена през 1950 г. Баща й е инвалид, майка й известно време продава билети на зимна пързалка за докарване на допълнителни средства. Валери Трирвильор завършва политология в Сорбоната. В "Пари мач" се запознава с мъжа, чието име още носи - Дени Трирвильор, от когото има трима синове. Той е нещатен сътрудник на седмичника и преводач на немска философия.

Тя излиза от сянката през 2010 г. "Валери е жената на живота ми", заяви в светското списание "Гала" Франсоа Оланд, който тогава беше бивш първи секретар на Социалистическата партия. През 2005 г. Валери Трирвильор започва предаване с интервюта на политици във френска телевизия. През 2012 г. тя възобнови това си занимание с поредица интервюта на културни дейци, но то бързо бе прекратено след избирането на Франсоа Оланд за президент на Франция. (БТА)