ПРО на САЩ в Европа – компромисът е изключен
ПРО на САЩ в Европа – компромисът е изключен / netinfo

Пьотр Гончаров, РИА Новости

За 12 и 13 октомври в Москва са насрочени руско-американски преговори във формат 2 Х 2, тоест между шефовете на външнополитическите и на военните ведомства. Основна тема ще бъде системата за противоракетна отбрана (ПРО), създавана от САЩ в Европа. Както е прието в подобни случаи, в навечерието на срещата страните обрисуваха изходните си позиции.

От страна на Вашингтон се очертава само едно – САЩ нямат намерение да се откажат от своя план да разположат в Европа трети позиционен район от своята ПРО, каквото е желанието на Кремъл. САЩ не са съгласни и с предложението на Москва радиолокаторът в Габала (Азербайджан), взет под аренда от Русия, да стане алтернатива на американската радарна станция в Чехия.

Естествено Москва все пак се надява в Белия дом да надделее здравият разум и САЩ в крайна сметка да се откажат от разполагане на радар в Чехия, избирайки варианта за съвместно използване на локатора в Габала. Тъкмо такъв подход от страна на Белия дом според Москва "ще позволи да укрепваме стратегическата стабилност, а не да създаваме в нея нови рискове".

Предстоящата московска среща във формат 2 Х 2 фактически е заключителна. Тя бе предшествана от три кръга консултации между експерти и специалисти на двете страни. Техните изводи и препоръки ще залегнат в основата на доклад, който ще подготвят за държавните глави шефовете на външнополитическите и на военните ведомства.

От успеха на страните в постигането на споразумение ще зависят много неща. Във връзка с предстоящата среща Държавната дума например прие декларация "За последиците от разполагането на компоненти от глобалната противоракетна отбрана на САЩ в Европа". В коментар за документа бившият секретар на руския Съвет за сигурност и депутат от Думата Андрей Кокошин отбеляза, че ако не се намери формула за решаване на проблема, приемлива за интересите на Русия, федерацията ще бъде "принудена да осъществи комплекс от асиметрични ответни мерки с военнополитически и военнотехнически характер".

Мнозина политици и експерти вече предричат надпревара във въоръжаването, съзирайки в "асиметричните ответни мерки" от страна на Русия излизане от Договора за унищожаване на ракетите със среден и малък обсег и от ДОВСЕ - Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Това, няма спор, не би зарадвало никого, особено европейците.

Защо тогава страните не могат да се споразумеят?

Както Белият дом твърди, създаваната ПРО е насочена единствено срещу балистични ракети от страни "с непредсказуеми режими като Иран или Северна Корея" и по никой начин не заплашва сигурността на Русия. Разполагането на радар в Чехия и на десет ракети-прехващачи в Полша пък не е обусловено от политически мотиви, а се прави "с оглед на географията и геометрията". Локаторната станция в Габала не може да замени радара в Чехия поради липса на честоти, подходящи за насочване на ракети-прехващачи срещу ирански балистични ракети.

От своя страна Москва смята, че тъкмо наличието на радар в Чехия и ракети-прехващачи в Полша ще представлява заплаха за сигурността на Русия. Най-малкото защото създаването на противоракетна отбрана на САЩ на стария континент съществено променя в тяхна полза конфигурацията на американското военно присъствие в Европа.

Ясно е, че при подобни предварителни позиции на страните компромисът на практика е изключен. Невъзможно е да се намери някакво междинно решение. Ще се наложи или САЩ да се откажат от своя план, или Русия да се съгласи радарната станция в Габала да бъде използван съвместно с локатора в Чехия.

Вашингтон изглежда се прави, че не разбира безпокойството на Москва, и продължава да води същата политика. По думите на помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евроАзиатските въпроси Даниъл Фрийд, радарът в Габала и радарът в Чехия "сякаш са създадени един за друг" и ако бъдат обединени, ще гарантират "далеч по-сигурно наблюдение върху пусковете на ирански балистични ракети, отколкото ако действат поотделно". Всичко сочи, че тъкмо тази позиция е избрала да защитава американската страна по време на срещата в Москва.

Този направо хегелов постулат "за единството и борбата на противоположностите" безспорно е красив. В днешната ситуация обаче ще е по-уместен един друг: "за преминаването на количеството в качество". Тук подразбираме преминаване на количеството консултации в качество на компромиса. Залогът в играта не е малък – стратегическата стабилност. /БТА/