Предпазните клаузи могат да се задействат до 2010
Предпазните клаузи могат да се задействат до 2010 / netinfo

Ще има санкции тогава, когато ние не успеем да изпълним условията по договора с Европейския съюз. Но това не означава плащане. Това каза в интервю за Дарик радио министърът по европейските въпроси Миглена Кунева. Тя допълни, че записаните в договора предпазни клаузи са по-скоро оздравителни мерки, отколкото някакъв тип наказания.

Малките предпазни клаузи, за които се говори, могат да бъдат задействани до три години след членството, т.е. до 2010, ако датата ни за влизане в ЕС е 1 януари 2007, каза министърът.

Кунева обясни, че на вътрешен жаргон с фразата „малки предпазни клаузи” се означават всички клаузи, освен отлагателната клауза, която може да забави влизането ни в Европейския съюз до 2008 г. Въпросните клаузи включват: вътрешен пазар, правосъдие и вътрешен ред и така наречената генерална предпазна клауза.

Генералната клауза може да бъде задействана и от България, ако тя сметне, че вътрешният й пазар губи от влизането в големия и силно конкурентноспособен пазар на ЕС, посочи Кунева.

Паралелно с тези предпазни клаузи, вътре в самите договори има много други защитни механизми, които според министъра, не познаваме много добре.

В интервюто си пред Дарик Кунева посочи още, че съществуват така наречените процедури за несъответствие, които се прилагат, например, ако една българска община или фирма се оплаче, че България не въвежда или нарушава европейското законодателство.

Няма как България да бъде лишена от фондовете, ако тя изпълнява всички условия, каза Меглена Кунева по повод на публикациите в чуждестранни издания.

Достъпът до тези фондове е определен от договора ни за членство с ЕС. Ако ние нямаме знаци за корупция така, както и всяка друга страна, ние ще можем да се възползваме от фондовете. Ако не успеем да докажем, че няма престъпност и корупция, особено в тези сфери, в които Брюксел ни финансира, то Общността ще вземе някакви мерки, предупреди Кунева.

В момента в Брюксел се обмисля всички потребители на фондове, особено на тези за селско стопанство, да бъдат включени в регистър, който ще бъде публикуван в Интернет. Така ще се види кой, как и колко пари е получил, каза евроминистърът.

Докладът на Европейската комисия, който ще бъде изключително важен за ратификацията на договора ни с ЕС, ще се базира на различни източници и ще бъде четен внимателно от всички страни-членки, каза министърът.

Ако някоя от страните не го ратифицира обаче, това няма да отложи членството ни, подчерта Кунева.

Европейската комисия е признала усилията на България в областта на гражданската отговорност, в областта на интелектуалната собственост и на обществените поръчки, но има още няколко сфери, в които трябва да се положат усилия. Това са борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа, призна министърът по европейските въпроси.