Поправителна (евро)сесия
Поправителна (евро)сесия / netinfo

Септември е месецът на поправителните сесии. Тогава, както знаете, учителите и университетските преподаватели демонстрират към слабите ученици и студенти един вид странна снизходителност и оценяват тяхната подготовка и знания по-високо от заслуженото. Причините обикновено са две. Първо, за да поощрят усилията им и второ – защото нищо не им коства да ги оставят отново на поправка в по-горен курс, ако те не подобрят резултатите си.

Ако тази логика е вярна, спокойствието, с което българските управляващи се готвят да посрещнат доклада на ЕК е напълно логично. В София, изглеждат убедени, че са написали и предали в срок своето домашно на катедрата на строгия финландски учител Оли Рен, който на 16 май върна неподготвения български студент да си доучи – как се бори престъпност и корупция, и как се усвояват и отчитат европейски пари.

На 16 май Оли Рен даде ясно да се разбере, че вратата към пълноправното членство в Европейския съюз може да бъде отключена единствено чрез сериозни и видими резултати в борбата срещу престъпността. Ето защо в утрешния доклад политиците от управляващата коалиция вероятно очакват да чуят, че България е демонстрирала необходимата решителност в справянето с бандитизма и корупцията. И наистина, на пръв поглед българските управляващи работеха в пълен синхрон с изискванията на Оли Рен от предишния доклад – прибраха “на топло” за злоупотреби със служебно положение и кражби в особено големи размери Валентин Димотров – Топлото, който се присъедини следствения арест към “разобличените” Маргини, чието аресутване би трябвало да е ясен сигнал към Брюксел, че София е решена да пребори организираната престъпност. През лятото към тяхната компания кацна и Нестор Несторов – синът на уволнения шеф на столичната “Пътна полиция” полк. Илия Илиев.

Дали обаче всичко това ще бъде оценено утре така както очакват управляващите в София?

Ако съдим по слуховете, които вече долетяха от Брюксел в Страсбург, чийто ресторанти снощи бяха изпълнени от евродепутати, чиновници и журналисти, България вероятно ще остане разочарована от доклада. Висш румънски правителствен представител пожелал анонимност, сподели пред “Дарик радио”, че комисията ще потвърди датата 1-ви януари 2007 година за начало на членството на България и Румъния и няма да предложи задействането на никакви предпазни клаузи.

Това обаче не е добра новина. Логиката на румънеца е, че ЕК ще изиска още резултати от София и Букурещ, подчертавайки, че предпазните клаузи могат да бъдат задействани по всяко време в следващите години.

Т.е, възможно е да имаме доклад, които да потвърди политиката на “предупреждаване” от страна на Комисията, която ще продължи да прилага единствения ефективен начин да накара София да свърши своята работа докрай – да държи политиците под натиск и страх от предпазни клаузи. Ето защо, Брюксел няма никаква полза да предлага задействането на предпазни клаузи в този доклад.

Според друга версия, лансирана от български евронаблюдатели, Оли Рен ще призове страните, които все още не са ратифицирали договора за членство на България и Румъния да го направят, като даде гаранции, че през следващите години София и Букурещ ще бъдат подложени на засилен мониторинг, нещо като безпрецедентен “Евро Биг Брадър”, който не е бил прилаган досега. В този смисъл, отново за предпазни клаузи ще се говори в бъдеще време и в комбинация с думичката “ако”.

Напук на сценариите, които обсъждат румънци и българи, чуждестранните агенции като Асошиейтед прес имат свое мнение и свои източници. Според тях, утре със сигурност ще бъде препоръчано някои рестриктивни мерки в областта на земеделието и в други сфери.

Това обаче е най-малко вероятния сценарии. Също така наблюдатели вече почти са изключили възможността от прилагане на най-страшната клауза в договора за българското членство, подписан миналата година в Люксембург – отлагане на членството с една година.

Както повелява традицията, докладът за готовността на България ще бъде прочетен в пленарната зала във вторник в 15 часа местно време. Тогава европейските депутати, българските наблюдатели и журналисти, които вече са изпълнили кокетните хотели в Страсбург ще чуят окончателната оценка на Европейската комисия за готовността на България и Румъния да се присъединят към Европейския съюз от датата посочена в присъединителните им договори – 1 януари 2007 година.