Поддържането на обвинението срещу медиците ни е абсурд
Поддържането на обвинението срещу медиците ни е абсурд / netinfo

Интервю на Жени Марчева с евронаблюдателя от левицата Евгени Кирилов.

Да започнем с новините от Либия. Днес съдът реши следващото заседание да е на 25 юли, това означава след 20 дни. Защо според вас съдът отстъпи от първоначалното си обещание да има заседания всяка седмица? Какво е вашето обяснение?

Аз самият не си и представях, че през седмица могат да се водят заседания, те изискват все пак някаква подготовка. Но и 20 дни е прекалено дълго вече, след 7 години агония. Разбира се, по-същественото е какво се прави на тези заседания и аз съм изумен от това, че продължава да се предявява това обвинение за умишлено заразяване, което е невероятен абсурд, по същество даже логичен абсурд. Трудно могат да се намерят на земята хора, които да почнат да убиват масово деца.

Така излиза на дело. Това е абсурдно обвинение само по себе си, но либийската страна изглежда, че продължава да се занимава с него, и мисля, че по този начин ще възбудят още по-сериозни реакции, вече след като добре се разшумя по това дело и цялата европейска и, бих казал, и световна общественост знае за него. Не виждам това да бъде в полза и на либийската страна, и на представата за Либия.

Друго нещо прави впечатление, за пръв път от началото на процеса срещу медиците през 2000 година съдът допусна днес в съдебна зала да бъдат разпитани родители на децата, които са заразени с вируса на СПИН. Смятате ли, че обвинението ще използва докрай болката и трагедията на семействата, чиито деца са заразени със СПИН, за да докаже в крайна сметка виновността на българите?

Това е според мен типично за цялостния популистки подход още от самото начало на този процес. Това също е абсурдно, защото как може да се очаква децата и родителите на децата да доказват, че именно тези сестри са заразили, и то умишлено, децата им. Всичко това е доста абсурдно. Вероятно това запълва вакуума, че не се викат експерти, при това видни европейски експерти.

Днес всъщност преди обед в европарламента в Страсбург беше даден старт на една много добра инициатива в подкрепа на свободата на българските медици. Разкажете подробно за тази инициатива.

Тя е на председателката на съвместния парламентарен комитет "България - ЕС", френската депутатка Катрин Гикен, която, просто трябва да кажем, неспирно мисли и работи по въпроса. И днес пред самия вход на пленарната зала бяха окачени плакатите с фотографиите на нашите медицински сестри и на Ашраф. Бяха специално отпечатани цветни картички, които да се изпратят до либийската страна, и огромно количество депутати пред залата участваха във всичко това, което... интересното е, на самата картичка от едната страна са изписани първите имена на нашите жертви, така да го кажем, плюс на Ашраф, заедно с техните фотографии и под фотографията пише "Осъдени без доказателства. Освободете ги!".

Кратко и ясно, -н Кирилов, вярвате ли в ефекта, в успеха на подобни инициативи?

Аз съм вече дълбоко убеден, че на либийската страна непрекъснато трябва да се дават тези сигнали, да разберат, че решението трябва да бъде скоро. Г-жа Гикен пред мен заяви за пресата, че тя е дълбоко убедена, че ако в близко време не виждаме окуражаващи сигнали от либийската страна, всички тези картички ще преминат и в националните парламенти на страните членки на ЕС.