Организираната престъпност в Русия си създава имидж на почтеност и законност
Организираната престъпност в Русия си създава имидж на почтеност и законност / снимка: БГНЕС

Руската мафия - всемогъща и вездесъща през 90-те години след разпадането на Съветския съюз, още оттогава променя имиджа и статута си, като инвестира все повече в демонстриращи прозрачност дейности и прониква в руската федерална власт чак до ядрото й.

"Над 2000 промишлени предприятия днес се контролират от големи престъпни групировки", твърди заместник-началникът на главното управление за борба с организираната престъпност и тероризма към министерството на вътрешните работи Александър Елин.

"В около 20 на сто от случаите това са много големи предприятия, около които често израстват градове", добавя Елин, цитиран от в. "Известия".

Явлението, което засяга преди всичко Москва, Далечния изток и района на Волга, се отнася както за отрасли като химическата и металообработващата промишленост, така и за транспортни компании и дори за цели пристанища, уточни говорител на министерството.

През декември 2005 г. министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев публично призна, че значителна част от икономиката в Далечния изток се управлява от организираната престъпност, споменавайки по-специално риболовния сектор, горската промишленост и златните мини.

От своя страна, през 2006 г. в град Волск (на река Волга), полицията разби мафиотска мрежа, контролираща химическия завод "Оргсинтез" - един от най-големите в Европа, с годишен оборот от 160 млн. долара (124 млн. евро) според вътрешното министерство.

Общо 450 престъпни групировки с близо 12 000 членове действат в Русия "и оказват влияние върху икономическата, социалната и криминалната ситуация" в страната, смята Елин.

За Владимир Овчинский, оглавявал Интерпол в Русия между 1997 и 1999 г., "много голяма част от руската икономика има престъпни корени и множество някогашни главатари на банди днес се явяват двигатели за руската икономика, а често и за днешните руски власти".

Доказан факт: През 2002 г., при пускането на акциите си на нюйоркската фондова борса, водещият руски производител на млечни продукти и плодови сокове "Вимм-Билл-Данн" разкри, че един от основните акционери в компанията - Гаврил Юшваев - през 80-те години е бил мафиот и е прекарал девет години в затвора. По това време "Вимм-Билл-Данн" се опитваше да си спечели име на прозрачна и почтена компания.

Мащабите на организираната престъпност в Съветския съюз бяха официално признати през 1987 г., по време на "перестройката", припомня Овчинский, автор на първите публикации по темата.

С разпадането на СССР и икономическата криза престъпните групировки се нахвърлиха на изоставените заводи, често ставайки техни собственици, разказва Овчинский.

Според Александър Елин, организираната престъпност, която редовно прибягва до поръчкови убийства, участва в грабежи и в трафик на хора или наркотици, "днес инвестира в икономиката и се стреми към към властта".

Независимият експерт Анвар Амиров, специалист по бурните отношения между държавата и деловия свят, обобщава явлението, сравнявайки го с "Кръстникът" на Копола: "Достигнахме етап, когато нашите донкорлеоновци искат синовете им да получат място в руския сенат", казва той.

В края на декември членът на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Игор Изместиев - депутат от Башкортостан – подаде оставка, непосредствено преди главната прокуратура да го обвини в поръчково убийство. Името му бе замесено в още пет афери, свързани с убийства.

Миналия ноември списък със 107 представители на управляващата партия "Единна Русия", които са си имали работа с руското правосъдие, се разпространяваше в кулоарите на парламента, стигайки и до пресата. (БТА)