Обърка се светът, и това си е
Обърка се светът, и това си е / снимка: БГНЕС

Ако трябва да дам оценка на министър Петър Димитров, бих го определил като здравомислещ левичар, верен боец на БСП в парламентарните спорове, особено в опозиция и ценен помощник при мобилизирането на партийния електорат. Като прибавим към това и компетентното му говорене по икономически теми, да се чудиш как стигна до заключението неплатените сметки за парно да се криминализират. То бива, бива демонстриране на модерна пиарска мисъл в левицата, ама защо чрез „този иначе толкова симпатичен” вече министър.

Денят е 24 септември и роди следното

Некоректните абонати на топлофикациите да влизат в затвор. Това бе артикулирано след среща на министъра със столични общински съветници от БСП. Аз обаче чух думите диктатура и констатацията „да действаме заедно”. Ами, да действаме...

Не може да има диктатура на некоректните длъжници срещу коректните длъжници. В момента имаме безпардонно наказание от страна на некоректните спрямо коректните, които си плащат сметките. И в тази посока явно трябва да действаме заедно, има всички основания. (Думи на министър Петър Димитров)

Сега да попрегледаме един от основополагащите за този век документи на БСП, пък си вие си преценете.

Ние социалистите отхвърляме всякаква форма на диктатура, пише там, но и разделението на обществото на малка част много богати и преобладаваща част бедни и социални слаби. Необходимо е както строго спазване на Конституцията, така и създаване на социално-икономически предпоставки за свободата на всеки човек. Бедният и зависимият не може да бъде свободен. Успешното решаване на националните икономически проблеми и на задачата за осигуряване благосъстоянието на всички български граждани изисква съчетаване на пазара със справедлива данъчна, осигурителна, екологическа и друга държавна икономическа политика за преразпределение на произведения национален продукт.

И най-силния момент според мен.

Парите продължават да господстват над всички. Възможността за пълноценен живот на човека се намира в пълна зависимост от това - има ли този човек пари и индивидуална покупателна сила. В същото време възможността за придобиване на необходимите доходи е силно ограничена за голяма част от хората.

А как ли би звучало едно ляво изказване по темата.

Има много инструменти, с които хората ще почнат да си плащат, тези които не плащат, нередовните платци, но на първо място трябва да им върнем доверието, а то е вкарване на виновните в затвора и връщането на парите, откраднати от топлофикация към сметките при спадането им. Това съм сигурен, че 90% ще реши въпроса. Може с 10-15 лева от всяка сметка на хората да бяха приспаднати тези пари, те щяха да отидат да си платят. (Думи на столичния кмет Бойко Борисов)

И накрая, ако позволите, като стана въпрос за ляво и дясно.

На 23 септември се навършиха 85 години от едно въстание, спомена за което овластените леви на централно ниво ни спестиха, понеже имаше проблем с топлофикация, разпечатките на телефонните разговори на депутати и един бит журналист. Почетоха го обаче пловдивските социалисти, хора от Монтана, Видин, Враца и Стара Загора. За някои Септемврийското въстание е първото в света антифашистко въстание, обединило леви, земеделци и анарахисти. Според други е поръчкова терористична акция на Коминтерна. Загиват между 2 000 и 30 000 български граждани. В речника на обществото се налага думата шпицкоманда, а четите на ВМРО се прославят с изстъпления във въстаналите райони.

За него, ако сте забравили, Гео Милев пише.

Септември ще бъде май.

Земята ще бъде рай.

А Антон Страшимиров, добавя, чрез един от персонажите си в „Хоро”.

„ Обърка се светът, и това си е...Баре да е революция, пък то... убиват – някои. Фашисти, и те генерали без армия! М-да, фашизъм без фашисти, революция без революционери - пфе! Иди му хвани края! Самоизяждаме се, и толкоз!”