Недоволство в САЩ от облекчаване на визовия режим за някои държави
Недоволство в САЩ от облекчаване на визовия режим за някои държави / netinfo

Предложението на президента Буш да бъде облекчен визовият режим на САЩ за група съюзници предизвика остри протести от експерти по сигурността и силна подкрепа от страните, които се надяват да се възползват от по-либералните правила.

Различните реакции подчертават политическото значение на имиграцията пет години след атаките от 11 септември - проблем, който ще трябва да се решава бързо от новия, доминиран от демократи Конгрес през следващата година.

Докато Департаментът за вътрешна сигурност (DHS) заяви, че няма окончателен списък на страните, на които да се даде възможност да се възползват от програмата за отмяна на визите, предложението на Буш да се облекчат ограниченията за пътуване за избрана група съюзници от Източна Европа, включително България, и Източна Азия накара Джанис Кепхарт - съветник в специално сформираната заради атентатите от 11 септември комисия да заяви, че "това е абсолютно погрешно".

"Всичко това ще доведе до отварянето на нова дупка за хора, които искат да се промъкнат в страната ни в момент, когато трябва да осигурим границите си срещу възможна заплаха," добави тя.

Но словашкият посланик Растислав Качер, чиято страна е един от 12-те съюзници, надяващи се да получат достъп до програмата за отмяна на визите Visa Waiver Program, каза, че промените ще премахнат един сериозен проблем в отношенията между САЩ и техните близки съюзници от Централна Европа. "Хората в Словакия казаха: „ОК, ще подкрепим Америка в Ирак и по света”. Защо не сме включени в тази програма? Къде е справедливостта" запита той.

Качер каза, че посланиците от редица европейски страни, които се надяват страните им да влязат в програмата, ще се срещнат с представители на Департамента за вътрешна сигурност, за да научат повече за плановете на администрацията.

Гражданите на 27 страни - повечето от Западна Европа, но също така и Австралия, Япония и Сингапур, могат да пътуват до САЩ за туризъм и бизнес за срок до 90 дни без виза. В списъка не бяха добавени нови страни след атаките от 11 септември.

Словакия е една от страните, които се надяват да не останат на прага, а да бъдат вписани в програмата наред с България, Кипър, Чешката република, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния и Южна Корея.

Буш заяви в естонската столица Талин във вторник, че ще изпрати скоро предложенията до Конгреса, за да бъдат "облекчени" изискванията за визи и да бъде позволено на страните да се присъединят към програмата. Има едно голямо препятствие обаче: за да се позволи на страна да се включи в програмата, броят на отказаните визи не трябва да надхвърля 3% от броя на издадените. Това може да се преодолее, ако страните се съгласят да приемат други мерки за сигурност. Говорителят на DHS Джаръд Ейгън каза, че няма определен срок за осъществяване на промените, които трябва да бъдат одобрени от Конгреса.

Той каза, че има "шепа страни", които могат да се включат в програмата, ако промените бъдат одобрени, но администрацията не е готова да ги назове. Сенатор Джордж Войнович от Охайо каза, че планира да предложи закон през следващата седмица за облекчаване на режима за пътуване за страни, които са съюзници на САЩ в глобалната война с тероризма. Войнович подготвя закона си отделно от администрацията.

Но Майкъл Кътлър - висш агент в оставка от бившата Служба за имиграция и натурализация на САЩ, каза, че е "вбесен" от предложението на Буш, тъй като то ще навреди на сигурността на страната. "Президентът изглежда иска да игнорира високата степен на откази за визи и твърди, че понеже хората от страните, които вече са включени в програмата, напускат САЩ навреме, това значи да дадем подобни привилегии на граждани на други страни, което ще създаде сериозни проблеми за сигурността" каза г-н Кътлър.

Даниел Гризуълд от Института „Като” смята, че Буш разчита на по-приятелските настроения към тези страни от страна на демократите, които скоро ще ръководят Конгреса. Самият той подкрепя промените и прогнозира, че програмата ще бъде разширена, за да обхване само много малка група от съюзници на САЩ. “Гарантирам ви, че президентът не говори за Саудитска Арабия," каза той.