Не се притеснявам от прокурор за Врана
Не се притеснявам от прокурор за Врана / netinfo

Нотариус Росица Рашева, издала нотариалните актове през 2001 година за връщането на двореца и парка Врана

Госпожо Рашева, в анкетната комисия за царските имоти Христо Бисеров поиска да бъдете дадена на прокурор, защото сте издали невалидни нотариални актове за двореца и парка Врана. Позовала сте се на нотариален акт от 1928 година, под който е нямало подпис?

Преди акта, който сега се цитира, е имало около 140 актове, с които са изкупувани парчета земя от Фердинанд. И в последствие доколкото си спомням около 2 650 декара са обединени в този акт за Врана. Връщат се много по-малко – някъде около 900 кв.м. Този нотариален акт не е подписан, пише „вярно с оригинала”. Има няколко основания, с които аз съм запозната и на основанията на които съм признала, че все пак този имот е възстановен правомерно. Когато до 1933 година са се представяли нотариалните актове от нотариуса, актът с неговия подпис е бил в един брой и той се е представял на собствениците. Затова другите са се заверявали с „вярно с оригинала”. Това съм го чела и всеки юрист, ако иска и се интересува, би трябвало да се запознае с тези неща. Много пъти се е случвало да се обаждат в кантората и категорично съм отказвала да разговарям по тези въпроси, защото се говори много повърхностно и мисля, че това е едно политическо настроение. Но в Държавния архив има опис на конфискуваните имоти, в който е написано, че е конфискуван имота Врана и е цитиран този нотариален акт.

 За да бъдем ясни за слушателите – практиката тогава е била различна от сегашната?

Да, различна от сегашната. И е имало само един нотариален акт с подписа на нотариуса, който се е давал на собственика. Когато тези имоти са били конфискувани, предполагам, че този акт би трябвало да се даде от собственика или изобщо да е изчезнал. Но във самия опис, който се съдържа в Държавния архив, този акт е описан и такъв акт е съществувал. Тоест това е основанието, на което са отчуждени и конфискувани тези имоти. Значи този акт трябва да бъде и основанието, за да се възстановят тези имоти. И за мен е страшно неприятно и аз смятам да сигнализирам и да отправя една нотариална покана до Съвета за електронните медии. Защото не може така да се говори за нотариуси, за актове от хора, които не се запознати с нещата.

Ще се опитате да изчистите както вашето име, така и на гилдията – със жалба до СЕМ ли ще го направите?

След това ще заведа едно дело - ще реша точно какво ще ми бъде основанието. Защото смятам, че това е недопустимо обвинение. Това вече е трета или четвърта година, без никой да иска да сигнализира примерно с една искова молба съда, че този акт е нищожен.

Христо Бисеров посочи и друг детайл от връщането на Врана – вие сте издали нотариалните актове само на Симеон Сакскобургготски и сестра му, а наследниците са били общо осем?

Удостоверението за наследници е към самото ми досие на делото, фигурират двамата, те са поискали възстановяването за тази квадратура. Така че аз се учудвам, че господин Бисеров има такава позиция и толкова познания по този въпрос.

Притеснявате ли се от проверка на прокурор, специално за вашите действия?

Аз не се притеснявам, защото такава проверка в момента има - не спрямо моите действия, а в прокуратурата са изискани всички документи от столична община. Досега вече трета година прокуратурата не установила някакви нарушения. Ако някой се интересува, би трябвало да отиде и да види как вървят нещата там и докъде са стигнали. Доколкото знам те вече са прекратени и нещата са изчистени в прокуратурата. Така че за същия случай да се образуват нови неща, не вярвам. Но аз не се притеснявам.