Най-много вярваме на лекарите и учителите
Най-много вярваме на лекарите и учителите / netinfo

Допитване, проведено от международната изследователска компания GfK Group в 19 страни по света, показва, че с най-високо доверие сред професиите се ползват лекарите и учителите, а с най-малко – бизнесмените, политиците и журналистите. Средно доверието към лекарите и учителите е било между 70-90%. В Западна Европа равнището на доверие към здравните работници е по-високо, отколкото към преподавателите. В Русия и по-слабо развитите страни ситуацията е обратна, се казва в анализ на руския вестник Комерсант.

Поразяващи са разликите по отношение на такива важни институции като армия и полиция. В САЩ 72% от анкетираните се доверяват на армията и полицията, в Западна Европа тези показатели са съответно – 68 и 73%. В страните от Централна и Източна Европа тези показатели са по-ниски – 65% доверие към военните, 49% към полицията. Русия рязко се отличава от списъка на изследваните страни: 45% е доверието в армията и 29% към милицията.

Различията в отношението към представителите на силовите структури зависи от историята на държавността в тези страни, смята ръководителят на изследователската група ЦИРКОН Игор Задорин.

Любопитно е, че в бившите съветски сателити, въпреки младостта на демокрацията /а може би именно поради това/, доверието към юристите е високо. В Централна Европа 60% от запитаните им вярват, а в Русия дори 69%. В “стара Европа” доверието към юристите е 54%, а в САЩ – 41%.

По отношение на духовниците се наблюдава друга закономерност. С най-голямо доверие те се ползват в протестантските страни – Германия, Швеция, Финландия, Швейцария, САЩ. Там доверието към свещенослужителите е стабилно – над 60%. В католическите и православни страни равнището на доверие е в диапазона между 35-45%. Това не засяга страните, преживяващи религиозен ренесанс. Такива като Русия /доверие 58%/, Полша /58%/, Румъния /80%/. Доверието към политиците, бизнесмените и журналистите е много по-ниско. Въпреки това доверието към журналистите в източноевропейските страни и САЩ е високо /над 40%/.

В Полша, Румъния и България то достига нива между 55-65%. Социолозите свързват този факт с това, че в тези страни процесите на информационната революция не са приключили, а населението изпитва нужда от актуална информация. Руските показатели на доверие към журналистите са близки до западноевропейските – 33-34%.

Доверието към политиците навсякъде и ниско. Въпреки огромната неприязън към тях се забелязват големи различия. В САЩ 25% вярват на политиците. С високо доверие те се ползват и в малките европейски страни като Белгия, Дания, Швейцария, Унгария, където доверието се движи между 20-35%. Изключително ниско доверие политиците имат в основните европейски държави: Германия /10% доверие/, Франция /11%/, Русия /11%/, Италия /8%/. /БГНЕС/