Най-коментираното нещо в бранша недвижими имоти
Най-коментираното нещо в бранша недвижими имоти / netinfo

Вечният спор между брокери и техните клиенти е винаги актуален, спорът съществува почти винаги заради едно и също нещо – комисиона на агенцията за недвижими имоти. Цените на имотите в България са много високи, а полагащият се комисион на посредниците е между 2 и 3% от стойността на имота. И когато един апартамент в столицата е обявен за продажба от собственика му при цена 60 000 евро, като се добави комисиона на брокера, цената нараства до 61 800 евро, ако агенцията работи на 3%.

Липсата на правила в бранша недвижими имоти пречи на пазара да съществува прозрачност, която да дава спокойствие на купувачи и продавачи.

От една страна много агенции за имоти пропускат да добавят в цената на имота своята комисион и го рекламират за продажба на цената, която желае да получи собственика му. В последствие след обаждането на потенциалния купувач се оказва, че той трябва докато разглежда обявите за имоти, да носи в себе си джобен калкулатор, с който да пресмята комисиона на агенцията и да я добавя към цената на избрания от него имот.

В много от случаите агенциите за имоти взимат комисион и от продавача и от купувача, макар продавачът да е далеч по-изгодната позиция по простата причина, че той реално не дава нищо от себе си. Когато агенцията, с която е избрал да работи, продавачът му обяви, че иска 2,5% от стойността на имота му, за да му осигури купувач, по съобразителните продавачи не се смущават от това. Схемата е повече от проста – вие продавате къща, която искате да продадете за 25 000 евро – агенцията ви работи на 2,5% комисион и го добавя към цената на имота ви и в случая се получава 25 625 евро. Вие държите на своята цена, а агенцията реално получава комисиона си от купувача, а не от вас, което е доста изгодно за продаващия. Има една особеност и тя е, че когато продавача иска нереална цена за имота си, а това е доста срещано явление напоследък е много трудно агенцията да продаде имота дори да работи на 2%.

Някои агенции за имоти обявяват имотите си за продажба в реклама с все по-често срещания израз: “Без комисон от купувача!”, подчертано с дебели букви и привличащо вниманието на купувачите. Разбира се от ясно по ясно е, че тези имоти се продават с комисиона на брокера, който обаче е включен в цената на предлагания за продажба имот. И няма как да е иначе, защото агенцията, ако работи без комисион, ще трябва да се издържа от нещо друго, но не и от посредничество при покупко-продажба на имоти.

Комисиона на брокера е най-коментираното нещо в работата на посредниците. Интернет форумите са пълни с коментари по повод размера на комисионните в този бранш от възмутени клиенти, сблъскали се за първи път с продажба или покупка на имот. Това е така първо, защото наистина цените на имотите са много високи, а от там и комисиона на брокерите, макар за високите цени виновни да са единствено собствениците, които искат за един ден да станат милионери. Второ, защото една не малка част от българите са възпитавани в едно друго време, когато на мода беше вестник “Направи си сам” и дори имаше подобно предаване по първа програма, което не беше никак лошо, но учеше децата от малки да бъдат като майстор Тричко и да правят сами всичко. И което можеш да си направиш сам, не е нужно да си плащаш, за да ти го направи някой друг и наистина е така, стига наистина да го можеш.

Всеки шофьор може да смени гумата на колата си сам и да пипне тук там под капака, когато повредата е лека, но когато се окаже, че е тежка, тича при майстора и рискува просто един по-сериозен ремонт на колата си.

Какво може да стане, когато решите да си купите имот “директно от собственика” и “без посредник”, за да спестите някои друг лев или евро. Давам само един малък пример – купувате имот, който се продава от единия от собствениците му без съгласието на другите на трима...но вие от къде да знаете, че имотът е наследствен и има толкова много собственици, нали?

Залога в случая не е автомобилът или собственоръчно поправения ви хладилник, а вашите спестявания, или току-що изтегленият кредит от банката.