Лекари вредят на 1.5 милиона годишно в САЩ
Лекари вредят на 1.5 милиона годишно в САЩ / netinfo

Лекарски грешки, направени в болници и клиники в САЩ вредят на най-малко 1.5 милиона американци всяка година. Това сочи проучване на Националната академия на науките.

"Има поне 1.5 милиона случая, 7000 от които смъртни, на грешки при предписването на лекарства, които се регистрират ежегодно в САЩ и могат да се предотвратят", предупреждават от Академията в доклад. "Истинският брой на тези грешки обаче може да е и по-голям", пише още в документа.

Що се отнася до парите, грешките струват на американската здравна система около 3.5 милиарда долара на година като тук не са включени загубите на работни часове от жертвите. "Това, което е най-фрапиращо в статистиката е, че по-голямата част от тези щети могат да се предотвратят", смятат още експертите. Здравните работници трябва да са много по-внимателни за подобни грешки и последиците от тях. От Американската академия ги призовават да използват повече информационните технологии когато предписват един или друг медикамент.

"Препоръчително е да се използват електронни рецепти, за да се избегнат грешките при ръкописните", пише още в доклада като се допълва, че всички фармацевти и лекари трябва да преминат към използването им до 2010 г. "Освен това, когато се ползва електронната рецепта, много по-лесно може да се провери какъв е случаят на пациента, тъй като цялата информация за него е в системата. Така лекарите ще разберат дали има алергии към лекарства, дали някои от медикаментите взаимно си взаимодействат и дали не са предписали прекалено големи дози", подчертават експертите.

Според Института по медицина средно по един пациент на ден в САЩ рискува да му бъде предписано грешно лекарство.