Къде изтекоха 140 000 лв. за софийските чешмички, кмете?
Къде изтекоха 140 000 лв. за софийските чешмички, кмете? / Sofia Photo Agency
Не знам за вас, но най-големият ужас за човек според мен е, когато в горещи дни няма откъде да пийне вода в големия град, в частност говоря за София. Не че в магазините са спрели да продават минерална вода, а защото живителната течност е рядко срещана благина, въпреки че в столицата има обществени чешми. Има, ама са в такова състояние, че бедният софиянец предпочита да се дехидратира, отколкото да се наведе и пийне от споменатите вече чешми. Защото когато човек доближи морни устни към чучура и ... о, не, няма чучур, а тръбата, от която едва-едва църцори водичка е ръждясала и в много от случаите около нея се е образувала зелена пелена от мръсотия, която наричаме „жабурняк”. И с погнуса и рязка крачка назад се отдръпваме.

Подобно е положението с повечето чешмички в София. Достатъчна е една разходка и всеки ще се убеди в това. А към жабурняка (например около и в чашата на чешмата на Попа е трагедия, а за тези зад Руската църква и десния край на Националната художествена галерия, гледано от посока на бившия Мавзолей, хора от района твърдят, че сутрин клошари се хигиенизират, интелигентно превеждам думата „подмиват”, използвана от живеещите в близост), можем да добавим изпотрошените плочки около чешмите, както и отдавна откраднатата или пък счупена мраморна облицовка и тотална липса на що-годе нормален чучур, за да е пълна картината на разрухата.

И тук иде големият въпрос къде изтекоха 140 000 лв. от бюджета на Столична община, т.е. от парите на софиянци, отпуснати за ремонт на 14 неработещи чешми в града? Средствата се предоставиха, след като кметът на София Бойко Борисов нареди проверка въз основа на сигнал от Дарик радио преди месец. Столичният управник заповяда чешмите в паркове (тук да кажем, че в Северния парк дори няма чешмички) и градинки да се оправят и даде 10-дневен срок, считано от 24 юли. Но парите се осигуриха, срокът отдавна изтече, а чешмите остават в ужасно състояния.

В списъка на кмета за ремонт е посочена и чешмата зад Националната художествена академия от левия край на бившия царски дворец, само дето край нея не е стъпил крак на воден техник. Затова пък двете корита на чешмата са се превърнали в мини WC, (разбирай тоалетна, кенеф). И всичко това на има-няма 200 метра от кабинета на Бойко Борисов. На още по-малко разстояние от Столичната община, на около 50 метра е градинката пред църквата „Св. София”, в която чешмата също плаче за обновяване, защото работи с половината от капацитета си, тръбите пък са на път да корозират сериозно, а красящата я някога скулптура отдавна я няма.